Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Барселона и Майорка може да се "превърнат в пустиня" до 2050 г.

20 септември 2024, 07:50 часа • 661 прочитания

Лятото в Испания се е увеличило средно с 36 дни през последните 50 години. Испания се плъзга към пустинен климат, сочи ново изследване на връзката между глобалното затопляне и сушата.

Средиземноморската страна очевидно е на предната линия на изменението на климата в Европа според изследване на учени от Политехническия университет на Каталуния (UPC) в Барселона.

Те прогнозират, че до 2050 г. валежите ще намалеят с до 20 процента в сравнение с настоящите нива. Това би наклонило Испания от умерен средиземноморски климат към подобен на степ или дори пустиня, според класификацията на Кьопен, която разделя света на пет различни климатични зони въз основа на растежа на растенията.

„Процесът на затопляне в резултат на изменението на климата е много ясно изразен в континентална Испания и Балеарските острови, представляващи истинска гореща точка“, пишат изследователите.

Представени на Международния конгрес по метеорология на Европейското метеорологично дружество (EMS) в Барселона по-рано този месец, техните открития разкриват климат в сериозна промяна.

Концентрацията на метан расте по-бързо от другите парникови газове

Колко се е нагорещила Испания?

Между 1971 и 2022 г. температурите в континентална Испания и Балеарските острови (включително популярната ваканционна дестинация Майорка) са се повишили с 3,27°C. Това е доста над средните за света 1,19°C и средните за Средиземноморието 1,58°C според експертите от Центъра за политика и оценка на почвата (CPSV) на UPC.

Летните дни – когато максималната дневна температура е 25°C или повече – са се повишили от 82,4 през 1971 г. до 117,9 през 2022 г.: увеличение с 43 процента. Повече от половин век лятото е продължило средно 36 дни в Испания.

Междувременно тропическите нощи – където живакът не пада под 25°C – са се увеличили от 1,73 на 14,12.

Увеличаването на тропическите нощи е съсредоточено в Южното плато, долините на реките Гуадалкивир и Ебро, както и крайбрежието на Средиземно море, отбелязват изследователите.

По отношение на горещите вълни честотата на тези горещи периоди се е увеличила от по-малко от един средно на година между 1971 – 1980 г. до почти два през десетилетието 2013 – 2022 г. Горещите вълни също са станали по-дълги, средно от три до девет дни.

Проучването показва „силна връзка“ между повишаването на температурите и намаляването на валежите в Испания през последните 50 години.

Между 1971 и 2022 г. валежите намаляват със скорост от 0,93 mm годишно, което води страната към по-големи пристъпи на суша, които оказват влияние върху гражданите и работниците.

В същото време екстремните валежи се увеличили в по-голямата част от Испания. Проливните валежи (с над 60 mm/ден) се увеличили в Андалусия, Кастилия Ла Манча, Мурсия, Валенсия, Южна Каталуния, Балеарските острови, Арагон, Навара, Страната на баските и Астурия.

Тези дъждове са особено концентрирани по средиземноморското крайбрежие според изследването. Екстремните валежи могат да причинят наводнения и не компенсират сушите.

„На практика на цялата територия връзката между прогресивното затопляне и тенденцията към намаляване на валежите е много значима“, заключават авторите.

Фатални последици: Шуменското езеро изчезва (СНИМКИ)

Колко горещо и сухо може да стане Испания в бъдеще?

Ако емисиите на парникови газове продължат по сегашната си траектория, средната дневна температура в Испания се очаква да достигне 15,84°C през 2050 г. Това е с 1,43°C над средните температури за последните 10 години.

До тази точка от средата на века летните дни ще се увеличат с 22,7, а тропическите нощи – със 7,2 средно в цялата страна в сравнение с периода 2013 – 2022 г.

Сушите също ще продължат да стават по-дълги, което ще доведе до „фундаментална промяна“ в климата на Испания, тъй като тя преминава от горещ летен средиземноморски климат към студен полусух климат в някои части, съгласно класификацията на Кьопен.

„Студеният“ степен климат ще бъде доминиращият климат в континентална Испания до 2050 г. (около 40 процента), постепенно измествайки типичния средиземноморски климат, добавят изследователите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес