Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли българска следа в бомбените атентати в Ливан?: Говорят експерти

20 септември 2024, 08:10 часа • 920 прочитания

Унгарците са тези, който ни вкараха в тази информация. Във вестника на „Хизбула“ обаче излезе материал, че ще се направи сериозно разследване – започва се от производителя, минава се през посредника и се стига до тези, които са ги разпространили. Това е много неприятно. Българската страна много ясно трябва да каже, че няма нищо общо с тези пейджъри. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на Нова телевизия. Той коментира взривовете на комуникационни устройства в Ливан през последните дни.

ОЩЕ: Мисията на ООН в Ливан: Пейджърите са били заредени с взрив преди влизането в Ливан

По думите му „паричните потоци остават“ и начинът на плащане е нещото, на което трябва да се обърне внимание. „Става въпрос за висш пилотаж в шпионажа. Това са кухи фирми, които са превзети отвътре, те са хакнати и е нормално ние да не разберем нищо“, заяви той.

Дипломатът Иван Анчев се съгласи с всичко казано на проф. Чуков. „Трябва да спрем с тази традиция да вкарваме страната в такива негативни новини. Поне този път ДАНС даде някакви новини, защото предишни пъти са си мълчали“, коментира той.

Според него се създава една димна завеса около случилото се, за да се отклони вниманието.

И Анчев е на мнение, че трябва да се следват парите. „Това е най-лесния начин да се проследи първоизточника на дадена операция“, каза той.

ОЩЕ: Експерт за аферата с пейджърите: Етикетът, че България има участие, е риск за националната ни сигурност

Какво показват парите

Лицето на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов обърна внимание, че фирма "Норта Глобъл" ЕООД посочи, че компанията е имала дейност и годишните ѝ финансови отчети, подадени пред Търговския регистър, го показват. 1,3 млн. лева - но те не са от търговски отношения със страни-членки на ЕС, Унгария е в ЕС, напомни Безлов пред БНТ.

Интересен факт е, че в Търговския регистър все още има надпис "обработва се" по отношение на подадените документи от "Норта Глобъл" съгласно българското законодателство.

Трябва да се проверят банковите сметки, с кого точно е правила операции "Норта Глобъл", каза Безлов, според който дотук на практика нищо не се знае за фирмата. Той изрази изненада, че "Норта" е представила годишни финансови отчети, след като е регистрирана през 2022 година - много големи български компании сме виждали, че не го правят навреме и в срок.

Бившият ни зам.-външен министър Милен Керемедчиев също направи коментар - с едно натискане на "копчето" около 1,5% от армията на "Хизбула" е извадена от строя. Това са тежко ранени хора - с изгубени крайници, ослепени. "Хизбула" сега е парализирана като комуникация - всички електронни устройства са изхвърлени, каза той. И добави, че след като и иранският посланик в Ливан пострада, това ясно очертава връзката на ливанската шиитска терористична групировка с режима на аятоласите, при това на дневна база.

Още: ДАНС за пейджърите за "Хизбула": Няма сделка от българска юрисдикция

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес