Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След изследване на БАБХ: Бактерия на холера е открита в умряла риба от язовир "Въча"

20 септември 2024, 08:38 часа • 997 прочитания

Бактерия на холерата са открити в умряла риба от язовир "Въча". Изследванията са направени от експерти на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), след като през лятото във водоема сериозно количество риба умира.

Какво показват резултатите?

Резултатът от анализа на умрялата есетра показва наличие на три патогена - vibrio cholerae, aeromonas hydrophila и aeromonas veronii, пише dir.bg.

ОЩЕ: За първи път от 103 години има случай на холера в България

Холерният щам обаче не е причина за измирането на рибата и не представлява опасност за здравето на хората, заявяват от БАБХ. „След антибиотична терапия и повторен анализ, бактерията не е открита", посочват от агенцията.

От Басейнова дирекция обясниха, че от много време не са получавали сигнали за замърсяване на язовир "Въча".

Има ли риск за хората?

Експертите твърдят, че риск за хората няма, тъй като язовирът е под шапката на НЕК и водата му не се използва за битови и питейни нужди. Така няма опасност някой да пие замърсена вода.

ОЩЕ: Обявяват за национален обект проекта за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада "Доспат - Въча"

Другият начин на заразяване е от фекалии, мръсни ръце и консумация на заразена храна. Достатъчно е човек да не яде рибата сурова и да я пипа с ръкавици, ако има съмнения.

Холера у нас

Само преди дни беше регистриран първи случай на холера у нас за над 100-годишен период. Болният беше индиец и се предполагаше, че е бил заразен в родината си.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес