Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нашите баби знаят как се прави домашна свинска мас - научете тайната им!

18 декември 2022, 15:22 часа

Имало време, когато по магазините нямало маргарин, а другите видове масло били скъпи и трудни за намиране. Затова използвали свинските мазнини за направата на сланина, също и на свинска мас за приготвяне както на сладки, така и на солени рецепти.

Самата свинска мас представлява твърде икономична наситена мазнина, която в миналото масово се е използвала за пържене, овкусяване и др. Мнозина готвачи твърдят, например, че различните видове тесто за сладкиши със свинска мас е доста по-вкусно; както и, че именно в тази съставка се крие тайната на вкусната тестена консистенция, която се топи в устата даже в сухите бисквитени рецепти! Много домакини предпочитат да готвят и днес със свинска мас, понеже тя е по-малко преработен продукт и следователно по тази причина е по-натурална от маргарина и от много масла, които намираме в магазините. При това, маста реагира добре на по-високите температури по време на пържене.

Как да приготвим свинска мас вкъщи?

Нейното приготвяне е много лесно и ви трябва само една основна съставка: сланина. Ето някои от триковете на нашите баби за приготвяне на свинска мас по класическия начин, проверен и потвърден от вековната традиция!

Започнете, като нарежете сланината на парчета или филийки. Ако искате, овкусявате със сол (по този начин вашата свинска мас като краен резултат ще се получи леко солена). От 2 кг сланина се получава около 1.5 литра свинска мас.

Това са най-интересните приложения на свинската мас, за които трябва да знаем

Поставяте нарязаната сланина в голям тиган на слаб огън и я оставяте така между 1 и 2 часа; през това време разбърквате понякога, за да може да се разтопи напълно, без да загори. Така наситената мазнина в сланината ще се стопи и месото в нея ще стане златисто и меко, сякаш е пържено. То се изважда с решетъчна лъжица, като се отцежда добре от мазнината и се поставя в тава, чието дъно е покрито с абсорбираща хартия; ролята на хартията е да поеме част от мазнината, защото самото месо е доста мазно и няма нужда от повече.

Можете да сервирате полученото месо като лека междинна закуска (например, в качеството на прочутите свински „пръжки“ или „джумерки“ - рядко ще намерите по-удачно мезе за червено вино!) или да го включите в приготвянето на други рецепти.

Останалата в тигана течност е разтопена мазнина, т. е. мас, каквато искахме да получим. След като леко се охлади, прелейте я в друг съд (обикновено се използва по-големичка тенджера) и я оставете да изстине отворена, без капак, за срок от 12 до 24 часа. Ако искате, преди това я прекарайте през цедка, за да се филтрират всички парченца месо, които сланината е пуснала. Щом изстине, маста ще се преобрази в снежнобяла, кремообразна консистенция. Така, че не препълвайте тенджерата.

Топене на свинска мас – ето така е правилно!

Щом маста се втвърди „на крем“, може да се включва във всякакви рецепти вместо други мазнини (олио, краве масло, зехтин, маргарин и т. н.). Вашите ястия ще бъдат с много по-наситени вкусове!

Как да съхраняваме свинската мас?

След като изстине добре, маста се покрива и съхранява захлупена в студено мазе или в хладилник до 3 месеца. Когато ви потрябва, извадете необходимата порция с чиста лъжица, за да не останат остатъци в маста и да се намали вероятността от замърсяване.

Не е необходимо да замразявате свинската мас, тя се съхранява добре на обичаен зимен студ или в хладилник за дълго време. Ако обаче искате непременно да я замразите, я разпределете във формички за лед, за да я замразите добре и след това да я прехвърлите в найлонови пликчета - така по-лесно ще вземате само онова, което ще използвате. В този случай срокът на годност на замразената свинска мас е до 4 месеца.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес