Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АПИ заличи незаконен стенопис на "Възраждане" на фона на трибагреника (СНИМКИ)

20 септември 2024, 11:59 часа • 435 прочитания

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е заличила логото и името на проруската партия "Възраждане", изобразени върху незаконен стенопис и графитно изображение на българския трибагреник.

Това става ясно от информация на служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова в отговор по парламентарен въпрос на депутата от ПП-ДБ Стела Николова.

Предисторията - по повод 6 септември жители на Велики Преслав предприемат самоинициативно да обрисуват бетонна стена край Върбишкия проход с българското знаме и с логото на партия "Възраждане" върху него. Инициативата е шумно рекламирана в социалните мрежи на партията, както и в партийните групи и страници, а лично лидерът Костадин Костадинов също поздравява инициаторите на графита.

Още: Кой ляга с Митрофанова и става с Путин? Законът за чуждестранните агенти не мина в комисия

В своята официална страница от "Възраждане" се похвалиха на 6 септември, че "възрожденците от старата българска столица" са "облагородили" бетонната стена.

По този повод в своя въпрос Николова уточнява, че темата е от "изключително важен обществен интерес" и пита защо се позволява "употребата на държавен имот за агитация на определена политическа партия".

При проверката от страна на АПИ е установено, че въпросната подпорна стена е на пътя Шумен - Велики Преслав - Елхово, а на 10 септември от агенцията са предприели акция по почистване:

"АПИ не е била уведомена и не е позволявала поставянето на политически символи по участъци от републиканската пътна мрежа. ... На 10 септември АПИ е предприела действие по отстраняването - заличени са надписът и символите на политическата партия върху националния трибагреник. Сега на подпорната стена е само знамето", уточнява министър Коритарова. Разходите по почистването са били на сметката на Областното пътно управление в Шумен.

Още: Агентите викат “Дръжте агентите”. Путин харесва това

В социалните мрежи пък същите "възрожденци от старата българска столица" изразиха възмущение, че партийните символи са премахнати - потребителка с името Сашка Симеонова пише:

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес