Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската пропагандна машина иска тотални бомбардировки в Курск: Реакциите на местни жители (ОБЗОР - ВИДЕО)

20 септември 2024, 09:43 часа • 1924 прочитания

Безогледните бомбардировки, които буквално изравняват всичко със земята, се превърнаха отдавна в специалитет на руската армия и Руската федерация. Тази военна тактика беше приложена масово от руските въздушно-космически сили в Сирия в средата на второто десетилетие на настоящия век, а след това – и в Украйна. Но Русия не спира дотук – тя е готова да изравнява със земята и домовете на собствените си граждани, за да подчини Украйна.

Както е добре известно, на 6 август, 2024 година украинската армия започна т.нар. операция "Курск". Към момента Украйна контролира руска територия от около 1200 квадратни километра – това са оценки на украинския генщаб. И в рамките на тази територия все още живеят немалко руснаци. Именно на тях украински военни показаха какво искат руските пропагандисти, постоянно истерясващи в руския телевизионен ефир – техните домове и родни места да бъдат изравнени със земята, за да може украинската армия да бъде победена и изтласкана от Курска област. Реакциите на обикновени руснаци на казаното, което е компилация от телевизионни участия откакто украинската армия почна да печели в Курска област, вижте във видеото:

И поредно показно какво правят руските авиационни бомби, в случая ФАБ-500 - кадри на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке от Кураховското направление:

Победата на Украйна: Ако Запада наистина иска

Много е окуражаващо, че г-н Столтенберг говори как Запада не трябва да се страхува от Кремъл за използването на западни оръжия без ограничения за поразяване на военни цели на руска територия. Само че г-н Столтенберг не е човекът, който взема и от когото зависят решенията. Това заяви военният експерт Иван Ступак пред беларуската опозиционна медия NEXTA.

Какво визира Ступак – думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че постигането на мир в Украйна парадоксално зависи от даването на все повече оръжия на Украйна. Минските споразумения не донесоха мир, напомни генералният секретар на НАТО. Освен това той каза и, че вече не е достатъчно членовете на НАТО да харчат по 2% от своя БВП за отбрана, трябва "значително повече": Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Няма да има някаква голяма ескалация от Кремъл, ако западни ракети бъдат използвани без ограничения за удари по военни цели в Русия, убеден е Иван Ступак. Той даде примери с "червени линии" за оръжия за Украйна в миналото (танковете "Леопард") и как режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не е сторил нищо кой знае какво различно, след като поредната му "червена линия" е останала зад гърба на съюзниците на Украйна. Ступак коментира и, че при западно разрешение да се ползват западни ракети ударите ще са в по-малък обхват от възможното, защото няма да се изстрелват от самата граница. Но близо до украинска територия има много руски военни летища и е важно те да бъдат "парализирани", напомни военният експерт:

На този фон, The Wall Street Journal писа, че Путин е отказал на руското военно министерство да стартира още една вълна на мобилизация. Министерството е призовало за официална мобилизация, за да може да се компенсират големите загуби в Украйна – защото руснаците не променят тактиката на атаки с "пушечно месо". Все повече руски експерти считали, че няма начин Русия да победи без нова вълна на мобилизация, но Путин засега държал в армията да влизат предимно доброволци, съгласно източник на американската медия. Според оценка на ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), официална мобилизация в Русия едва ли ще има скоро, защото Путин вижда в това заплаха за стабилността на режима си.

Курска област – военните действия

"Врагът обкръжи населеното място Весело и се старае да надгради успеха си в Глушковски район" - за това алармира руският военно-пропаганден телеграм канал "Два майора", цитирайки "колегата си" "Архангел Спецназ". По-късно, в дневния си обзор "Два майора" опита да вкара повече оптимизъм за руснаците – има видеокадри на един унищожен танк "Леопард" 2А5 при опит за атака в Глушковски район. Друг известен руски военно-пропаганден канал в лицето на "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, настоява, че нямало потвърждение за обкръжаване на Весело. Нямало и потвърждение руснаците да са освободили села около Снагост, на запад от Коренево (за това "освобождение" заговори будещият отдавна смях чеченски генерал Апти Алаудинов, визирайки Николаево-Дарино и Дарино), но за унищожаването на "Леопард"-а каналът специално коментира, че това показвало, че в района (на село Шептуховка) украинците упражняват стабилен контрол, след като имат разположена такава модерна западна техника:

Още: Зеленски: От снощи има сериозна развръзка на територията на Русия (ВИДЕА)

Относно Курска област буквално забавната новина е, че "РБК Украйна" съобщава следното - 37 000 руски войници, които сега са в Курска област, трябвало да отблъснат украинската армия от заетите вече позиции до средата на октомври, 2024 година и да установят позиции по границата до 30 октомври. Вече многократно имаше анализи, че на Русия ще ѝ трябват поне 50 000 и даже повече войници (имаше и оценки за 80 000), за да може да се надява да си върне Курска област с военни действия. А според "РБК Украйна", руското военно командване искало да натрупа сили в съотношение 5:1 спрямо украинската армия в Курска област, но контраатакуващи операции почнали преди това - от 10 септември, като резултатът от тях дотук е нулев.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Нов дневен рекорд по интензивност на боевете фиксира украинският генщаб за денонощието на 19 септември. 226 бойни сблъсъка са станали по всички направления на фронта в Украйна, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Най-горещо си остава на познатите места – цели 63 отблъснати руски пехотни атаки в Кураховското направление, още 41 в Покровското. Кураховското направление се превръща в приоритет с идеята за "обединение" с Покровското при Селидово от руска страна – припомнете си анализ на украинския о.з. полковник и военен експерт Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб. При Селидово сега руснаците разполагат малки щурмови групи (от 3 до 10 души) и с тях опитват да пробият напред в града, установявайки постепенно позиция след позиция - засега няма данни за голям руски успех, има данни за украински контраатаки по линията на изток от Селидово, специално в Мариновка: И без западни ракети Украйна стъжнява живота на Русия: с тях – още повече (ОБЗОР – ВИДЕО)

Извън познатите най-горещи точки, 28 руски пехотни атаки е имало в Лиманското направление. Там руски части са достигнали центъра на Макеевка, до църката "Петър и Павел", на източния бряг на река Жребец, твърди "Рибар" (в обзора на ISW има и препратки към геолокализирани видеокадри, които потвърждават), който в дневния си обзор обръща внимание основно на това и как при Торецк имало руски напредък южно от местния затвор. В Лиманското и Купянското направление непосредствената руска цел е украинската армия устойчиво да бъде изтикана на запад от реките Жребец и Оскол: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Руският диктатор Владимир Путин обяви, че през 2023 година руският военнопромишлен комплекс е доставил 140 000 дрона на руската армия, а през тази година планът е да бъдат доставени 1 400 000 дрона. И още нещо - произведените от частни компании дронове не били по-добри от тези, направени от държавни. С това диктаторът демонстрира основна слабост на руската военна машина - невъзможността за инициатива и иновация, която идва когато бюрокрацията не се пречка на всяка крачка и не притиска за своя изгода. За сравнение - заместник-министърът на стратегическата промишленост на Украйна Хана Хвоздяр отбеляза през март 2024 г., че Украйна възнамерява да произведе 2 000 000 дрона през 2024 г., а украински официални лица многократно са подчертавали, че Украйна дава приоритет на модернизацията и постоянното разработване на нови дронове, за да отговори на нуждите на украинските военнослужещи

Иначе тази нощ Руската федерация е изстреляла 70 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна, като украинските ВВС посочват, че са свалили 61, а още 9 са паднали след електронно заглушаване и няма данни за жертви и щети:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес