Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отбор от Формула 1 и футболен клуб под контрола на една футболна звезда

20 септември 2024, 12:41 часа • 330 прочитания

Една от големите звезди на Ливърпул се стреми да разшири влиянието си извън терена, като отправи смела оферта за придобиване на френския Нант. Този ход, съобщен за първи път от L’Equipe и по-късно потвърден от Get Football News France, демонстрира нарастващия интерес на Трент Александър-Арнолд към света на бизнеса, особено в рамките на френския спортен пазар. Въпреки че все още е напълно отдаден на ролята си на "Анфийлд", английският национал изглежда нетърпелив да се впусне в собственост на футболен клуб – път, който много играчи избират след или дори по време на кариерата си.

Защо Арнолд избра точно Нант?

Интересът на Трент Александър-Арнолд към Нант не се появи за една нощ. Преди това звездата на Ливърпул беше свързван с оферти за Сент Етиен и Льо Авър, два други клуба от Лига 1. Изглежда обаче потенциалната продажба на Нант, клуб с богата история, но скорошни проблеми, се е превърнала в основната цел за него и семейството му.

Според докладите сделката е организирана от неговия баща Майкъл Арнолд, който управлява интересите на сина си чрез базирана в Лондон инвестиционна фирма. Фамилия Арнолд са показвали значително участие във френския спортен пазар и преди, тъй като Александър-Арнолд вече е миноритарен акционер във френския от Формула 1 Алпин. 

 Нант фенове

Както Get Football News France обяснява, настоящият собственик на Нант, Валдемар Кита, притежава клуба от 2007 г., но според съобщенията обмисля продажба поради продължаващи финансови затруднения и повтарящи се неуспехи на и извън терена. Кита, който остава непопулярна фигура сред феновете на клуба, се бори да развие спортната инфраструктура, най-вече с неуспеха си да построи нов частен стадион.

Предложената сделка от фамилия Арнолд

Твърди се, че предложената оферта за поглъщане на ФК Нант се оценява на 100 милиона евро, състояща се от 80 милиона евро предварително, плюс допълнителни 20 милиона евро кредит на продавача. Освен това към сделката има бонуси до 40 милиона евро. Тънкостите на тези допълнителни клаузи остават неразкрити.

Това потенциално придобиване напредва поетапно, като вече са проведени няколко срещи между участващите страни. Дали сделката в крайна сметка ще се осъществи може да зависи от желанието на Кита да приеме настоящата оферта, която, както предполагат някои източници, може да не успее да възстанови финансовите му загуби, откакто пое клуба преди 17 години.

Как това променя ситуацията за Нант?

За FC Nantes това потенциално придобиване може да представлява повратна точка. Под собствеността на Кита клубът претърпя смесица от успехи и сътресения. Въпреки славната си история, Нант се бори да поддържа постоянни резултати на терена, като често се оказва, че се бори с изпадане, вместо да се бори за европейски места. Освен това клубът е помрачен от недоволството на феновете, особено около стила на управление на Кита. Промяната в собствеността може да бъде точно това, от което клубът се нуждае, за да промени състоянието си. 

ОЩЕ: Тим от френската Лига 1 и още четири клуба наддават за голямото бижу на Лудогорец

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес