Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ засаждайте тези цветя до зеленчуците - ще останете без реколта

17 юли 2023, 14:15 часа

Не всички цветя са подходящи за отглеждане в градината. Някои от тях може да се окажат твърде агресивни и да попречат на развитието на други растения.

Цветята, които не трябва да се засаждат в градината

Златната пръчица се разпространява лесно в градината. Но поради тази причина може да се превърне в проблем за други растения. Ето защо е по-добре да изберете сортове, които не растат твърде бързо, или контролирайте растежа им.

Шипката е растение, което има много предимства. Цветовете му са красиви, а плодовете – полезни. Шипките могат да се използват за приготвяне на чай, тинктури или конфитюри.

Цветето, което издържа на жегата и няма нужда от често поливане - всеки градинар трябва да го има в градината си

Но струва ли си да я засадите във вашата градина? Някои хора са убедени, че шипките носят болест и лош късмет. Ето защо не се препоръчва да се засаждат в близост до дома или градинските лехи. Освен това шипките могат да бъдат агресивни и да заемат много място. Бодлите им могат да навредят на вас или вашите домашни любимци.

Камбанката е очарователно цвете, което може да озари вашата градина със своите сини, розови или лилави цветове. Не изисква специални грижи и се съчетава добре с други растения. Но не всички видове от това цвете са еднакво безопасни за вашата градина.

Например, карпатската камбанка може да се превърне в нежелан плевел. Затова внимавайте при избора на вид от това цвете.

Цветето, което цъфти цяло лято без да спира - всеки мързелив градинар го има в градината си

Валериана - това растение е донесено от Хималаите като декоративно. Розовите му цветя привличат окото и създават жив акцент във вашия двор. Тя не се страхува от влага и студ и лесно се адаптира към различни условия. Но има една опасност, свързана с отглеждането на това растение. Неговите семена може да се разпръснат на големи разстояния и да заемат нови територии. Валерианата може да стане инвазивна в много региони.

Лупината, която принадлежи към семейството на бобовите растения, спечели сърцата на повечето градинари. Нейните ярки цветове от розово, синьо, синьо или лилаво радват окото. Тя се съчетава добре с нискорастящи растения в цветните лехи.

Цветето, което всяка домакиня трябва да има в дома си

Лупината не изисква специални грижи или условия, тъй като е невзискателен растителен вид. Но именно поради своята непретенциозност един от видовете, а именно многолистната лупина, може да стане инвазивен. Бързо се разпространява на големи площи, пречейки на развитието на останалите растения. Лупиновите полета изглеждат много красиви, но многолистната лупина е истински, макар и красив, агресор.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес