Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните готвачи разклащат яйцата преди варене?

21 октомври 2024, 15:06 часа

Професионалните готвачи често разклащат яйцата, преди да ги сварят. Но какъв е смисълът от подобни действия?

Защо опитните готвачи разклащат яйцата преди варене?

Този трик изобщо не е необходим за смесване на белтъка и жълтъка, това няма да се случи, практическата полза е съвсем различна. Подобни действия значително ще опростят процеса на готвене. Ако разклатите добре яйцето преди да го сварите, тогава няма да има проблеми с отстраняването на черупката след това. Може да се почисти без усилие или увреждане на протеина. Затова наистина си струва да разклатите яйцата старателно, преди да ги сложите във вряща вода.

Как да разберете, че яйцата са пресни още в магазина?

Готвачите припомниха още, че във водата е необходимо да се добавя лъжица сол, за да не се спука черупката на яйцето при нагряване, а след сваряване яйцата трябва да се охладят в студена вода.

Трикове при варене на яйца

Яйцата често се напукват при варене; деликатните им черупки не понасят температурни разлики и бурно кипене. Има много начини да избегнете пукнатини:

  • яйцата трябва да бъдат пробити от тъпия край с игла
  • яйцата трябва да се поставят в студена вода

Трябва да готвите яйцата само при стайна температура; след изваждане от хладилника те трябва да се оставят на топло за половин час.

Водата, в която ще се варят яйцата трябва да е добре подсолена. Можете върху тях да поставите чинийка обърната към дъното на тенджерата

Изберете яйца, които не са твърде големи за твърдо варене. Имат по-здрава черупка

Колко време се варят яйцата?

Ако яйцата са на по-малко от една седмица, тогава за да станат твърдо сварени, те трябва да се държат във вряща вода за 3 минути повече от обичайното.

Сварете рохки яйца за 2-3 минути след завиране. За твърдо сварени яйца варенето продължава 8-9 минути. Яйцата не могат да се варят дълго време, в противен случай жълтъкът ще бъде твърд.

Прясно сварените яйца трябва да се потопят в студена вода, тогава се белят по-добре. Можете обаче просто да ги оставите да изстинат, тогава почистването също няма да е проблем.

Ако предварително намокрите ножа в студена вода, жълтъкът няма да се рони при рязане. 

Правилно съхранение на яйцата

Най-добре е да съхранявате яйцата с тъпите краища нагоре, така няма да се повреди въздушната възглавница и ще останат свежи по-дълго време.

Препоръчва се яйцата да се съхраняват при температура 2-4 градуса над нулата. Не ги съхранявайте на вратата на хладилника, това е най-топлото място. Най-добре е да ги поставите в кутии на горния рафт.

Колко пъти седмично могат да се ядат яйца?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес