Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде в Азия може да бъде използвано тактическо ядрено оръжие? Анализ на Славчо Велков (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 15:30 часа • 2147 прочитания

И в конфликта между двете Кореи, и в широкия Близък изток може на първо време да бъде използвано тактическо ядрено оръжие. Това каза в предаването “Студио Actualno“ експертът по международна сигурност Славчо Велков:

“Конфликт между Северна Корея и Южна Корея е напълно възможен. Не дай си Боже това да се превърне в нова гореща точка, защото ние сега можем пак да го определим като конфликт, но той е замразен в продължение на много години. И друго – Северна Корея е ядрена сила. Ядрена сила, чиито статут неволно беше признат от президента Тръмп в предишния му мандат, когато си мереха кой какво копче може да натисне с Ким Чен Ун.

Още: Колко опасни са тактическите ядрени оръжия?

И така неофициално Корея беше призната за ядрена държава. Тя прави опити с балистични ракети, в това число и ядрени. И никак не е за пренебрегване факта, че там също при определени условия може да бъде използвано тактическо, на първо време, ядрено оръжие. Както може да бъде използвано и в широкия Близък изток, защото Израел разполага с ядрено оръжие, Иран е на крачка от създаването му. И да не забравяме промяната, решителната, в доктрината на Русия, по отношение на използване на ядрено оръжие. Която не е само в отговор на използвано такова, а разкрива съвсем нови възможности.

Глобалната среда за сигурност, независимо дали говорим за Югоизточна Азия, за Корейския полуостров, за Близкия изток, за Арабския полуостров, за Русия и Украйна, и Европа, е влошена. Така че не можем да бъдем кой знае какви оптимисти, но рано или късно и стогодишната война е завършила с мир.“

Още: В Русия расте истерия: С F-16 ще дадат на Украйна тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО)

Никак няма да е лесно на Израел да нанесе удари на Иран, смята експертът. Вероятно ще бъде ударена критичната инфраструктура на страната – петролни кладенци, газови находища:

“Според мен много бързо ще дойде този отговор (ответният удар на Израел в Иран, бел.ред.), въпросът е по какви цели ще бъде... Нека да кажем, че никак няма да е лесно да бъде нанесен удар. Той не е ракетен, тук преобладаваща е авиацията, военновъздушните сили. Говорим с немалка степен на вероятност, казвам го като военен човек, ще бъдат нанесени удари по критичната инфраструктура на Иран, в това число петролни и газови находища, рафинерии, петролопроводи, газопроводи, инсталации и т.н.“

Още: Байдън: Заплахата на Путин да използва тактически ядрени оръжия е реална

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес