Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко европейски държави имат излаз на Средиземно море

21 октомври 2024, 20:15 часа

Средиземно море винаги е било важен кръстопът между различни култури, континенти и цивилизации. Простиращо се на хиляди километри, то свързва Европа, Азия и Африка, а днес повече от 20 страни имат достъп до неговите води. Европейският бряг на Средиземно море, обаче, се отличава със своята красота, история и разнообразие. Кои точно европейски държави имат излаз на това емблематично море и какво ги свързва с него? В тази статия ще разгледаме страните, които се радват на благата на Средиземно море и тяхното значение за региона.

Европейските страни със Средиземноморски бряг

Средиземно море има обща площ от над 2.5 милиона квадратни километра и обгръща цели 12 съвременни европейски държави. Започвайки от запад и движейки се на изток, тези държави са:

Освен познатото: Къде се намира другото Бяло море?

  1. Испания – страната притежава дълга брегова линия по Средиземно море, обхващаща както материка, така и известните острови като Балеарските острови.
  2. Франция – със своето южно крайбрежие, Франция предлага живописни гледки и световноизвестни курорти като тези на Лазурния бряг.
  3. Монако – малкото княжество е разположено на френската Ривиера и е известно с лукса и пристанището си на Средиземно море.
  4. Италия – със своя дълъг и разнообразен бряг, Италия има някои от най-известните пристанищни градове и острови като Сицилия.
  5. Малта – малката островна държава се намира в центъра на Средиземно море и играе важна роля в морската история на региона.
  6. Словения – макар и с много кратък бряг, Словения има достъп до Адриатическо море, което е част от Средиземно море.
  7. Хърватия – с дългата си брегова ивица и многобройни острови, Хърватия е популярна туристическа дестинация в региона.
  8. Босна и Херцеговина – страната има много кратък, но важен излаз на Адриатическо море.
  9. Черна гора – малката страна предлага впечатляващи планински пейзажи, които се сливат със синевата на Адриатическо море.
  10. Албания – тази балканска страна има красиви плажове и древни пристанища, които я свързват със Средиземно море.
  11. Гърция – известна с хилядите си острови, Гърция има едни от най-развитите туристически инфраструктури в Средиземноморския регион.
  12. Турция – макар и само частично европейска, Турция също има бряг на Средиземно море, най-вече по югозападните части на страната.

Кой е най-големият от Балеарските острови

Тези 12 държави заедно образуват един от най-динамичните и разнообразни региони на Европа, с богата история, културно наследство и икономическа значимост.

море, бряг

Историческо значение на Средиземно море

Средиземно море е основен двигател на културен и икономически обмен между народите. Древните римляни наричали това море "Маре Нострум" или „Нашето море“, отразявайки неговата централна роля в Римската империя. През вековете Средиземно море е било важен маршрут за търговия, мореплаване и културни контакти между Европа, Африка и Азия.

Днес, с над 46 000 километра брегова линия, Средиземно море продължава да е стратегически важно за транспорт и туризъм. То е свързано както с Атлантическия океан чрез Гибралтарския проток, така и с Червено море посредством Суецкия канал, което го прави ключова връзка между различни части на света.

Природни богатства и заплахи

Средиземно море е дом на над 550 вида риби и много морски бозайници, включително редки и застрашени видове като бутилконосовия делфин. Въпреки това, екосистемата му е подложена на натиск поради замърсяване от корабоплаване и интензивен риболов. Туризмът, макар и икономически важен, също води до допълнително натоварване върху природните ресурси на региона.

До колко морета има досег Гърция?

Един от най-интересните природни феномени на Средиземно море е неговото възстановяване на водния обем на всеки 90 години. Солеността на водата е около 3.8%, което е малко по-високо от тази на световните океани, а дълбочината му варира значително, достигайки до над 5200 метра в падината Калипсо в Йонийско море.

Средиземно море е не само географска перла, но и културен и икономически център, който обединява 12 европейски държави. От красивите плажове на Испания до историческите пристанища на Турция, този регион предлага разнообразие от природни и културни богатства. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес