Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вирусът, който да не подценяваме в грипния сезон: Говори проф. Радостина Александрова (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 19:30 часа • 2148 прочитания

Вирусите тази есен и зима са "обичайните заподозрени" – грипният вирус, респираторен синцитиален вирус, метапневмовирус, SARS-CoV-2, "който в момента може би е най-активен". Това посочи в Студио Actualno вирусологът проф. Радостина Александрова.

Още: Как да се предпазим от есенните болести?

Очакванията са новият грипен сезон да бъде като този през миналата година и като тези преди пандемията от Covid-19, смята тя. "В момента няма някакъв вариант на Ковид, който да предизвика безпокойство. Да не забравяме, че може да протече не толкова леко при хора, които са уязвими", каза проф. Александрова.

Още: Не бива да се подценява: Проф. Александрова за новия вариант на Covid-19

Респираторно-синцитиалният вирус - да не го подценяваме

Относно ваксинацията тя посочи, че "винаги е по-добре да действаме сега и веднага, защото сме социални същества. Обясни, че се разработва пангрипна ваксина, а за респираторно-синцитиалния вирус също има ваксина. "Не бива да го подценяваме - това е най-честият причинител на бронхиолит при кърмачета и малки бебета – от 1 до 3% от децата под 6 месеца стигат до хоспитализация. Най-уязвими са недоносените деца, тези, които имат имунен дефицит, но най-много от зарадените са тези, които иначе са здрави. Там, където има ваксина, е хубаво хората да помислят и да я поставят. За възрастни хора има две ваксини, едната е одобрена за бременни жени", каза вирусологът.

Още: Тодор Кантарджиев: Грипът идва през ноември, Ковид протича леко

Птичият грип - трябва ли да се притесняваме?

Тя коментира и новината за ликвидирано огнище на птичи грип в опитната база на Аграрния университет в Пловдив. "Специалистите си вършат работата – за момента няма повод за притеснение. До момента много рядко се случва инфекция на хора - около 850 случая за 20 години. В 52% от случаите се е стигнало до смърт. Няколко души (в световен мащаб) бяха инфектирани тази година, но много леко е преминала инфекцията при тях. Вирусът сега е доста по-различен, така че не трябва да изпадаме в паника", каза проф. Александрова.

Ваксина без игла и ваксина против стареене - възможни ли са в бъдеще? Гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Още: Болестта Х и "зомби вирусите" не са филм, а реалност: Проф. Радостина Александрова (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес