Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои „безобидни“ предмети от банята могат лесно да ви навредят

21 октомври 2024, 21:00 часа

Ако мислите, че само мокър килим или мръсна тоалетна чиния може да навреди на тялото, тогава грешите. Ето какви опасности дебнат в банята.

Банята е място, където се грижим за себе си, релаксираме и се къпем. Но зад уютната атмосфера и приятните процедури се крият неща, които могат да подкопаят здравето ни. Неочаквано именно в това най-интимно място можем да се сблъскаме с бактерии, мухъл, токсични вещества и други заплахи. Нека надникнем зад кулисите на банята и да разберем какви скрити опасности ни дебнат в това на пръв поглед безобидно пространство.

 

Още: Ако видите това в банята, махнете го веднага: Мислите, че мухълът е най-лошият - но не е

1. Вода

На пръв поглед какво е опасно във водата? Но температурата ѝ може да бъде толкова висока, че да причини изгаряния от първа, втора и дори трета степен. Това важи особено за децата и възрастните хора, чиято кожа е по-чувствителна.

 

2. Детергенти

Още: Как да направим банята по-голяма, отколкото е в действителност – 9 трика

Почистващите продукти, с които почистваме банята, съдържат агресивни химикали, които могат да причинят дразнене на кожата, лигавиците, а в някои случаи и сериозно отравяне.

 

3. Самобръсначки

За да запазите бръснача си остър и чист, дръжте го далеч от банята. Влажната среда в това помещение може да затъпи остриетата и също да размножи бактерии, които могат да причинят дразнене и инфекция. Подсушавайте бръснача си старателно след всяка употреба и той ще издържи много по-дълго.

Още: Народни рецепти с коприва, които лекуват от главата до петите

 

4. Мухъл

Мухълът в банята е не само неприятна гледка, но и опасност за здравето. Може да причини алергични реакции, астма, проблеми с дишането и дори сериозни заболявания. Затова внимателно наблюдавайте стаята, за да предотвратите появата на мухъл.

 

5. Бактерии

Влажната среда в банята е идеална за растежа на бактерии, които могат да навлязат в тялото чрез порязвания, ожулвания и водата, която пием.

 

6. Електричество

В банята има много електрически уреди, които могат да причинят токов удар. Трябва да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че водата няма да влезе в контакт с електрически кабели, контакти и уреди.

 

7. Презервативи

Презервативите са деликатни неща и изискват внимателна грижа. Най-добре е да ги съхранявате на хладно и сухо място, като например чекмедже на нощното шкафче в спалнята ви. Не бива да ги държите в банята – там е твърде влажно и топло и това може да развали латекса. Топлината и студът, особено температурните промени, правят презерватива слаб и крехък.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес