Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл не отрече, че севернокорейски войници вече са част от войната в Украйна

21 октомври 2024, 18:32 часа • 1960 прочитания

На 21 октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "противоречиви" съобщенията за изпращането на севернокорейски войски в помощ на Русия във войната в Украйна, но не потвърди, нито отрече твърденията.

Доказателствата

Киев и Сеул обвиниха Пхенян, че се готви да изпрати повече от 11 000 военнослужещи в помощ на Русия, като добавиха, че някои от войските вече са пристигнали в Руската федерация и окупираните територии на Украйна.

Още: ЕК: Изпращането на севернокорейски войници към украинския фронт показва слабостта на Русия

Севернокорейски войник беше идентифициран с помощта на изкуствен интелект за разпознаване на лица - твърди се, че той действа на фронтовата линия, като е бил забелязан на ракетна площадка за изстрелване на севернокорейски ракети KN-23 край Донецк, облечен в руска униформа.

Противоречия

Появи се и снимка в каналите на руските пропагандисти, на която се вижда севернокорейското знаме край Цукурино в Донецка област. Андрий Коваленко, ръководител на Центъра за борба с дезинформацията, предупреди, че така Русия се опитва да засили пропагандата за страха от Северна Корея: „Ще има истории за знамената, независимо дали са закачени някъде, или са обработени с фотошоп и колко време са висели“.

Още: Рюте: Ако Северна Корея изпрати войски в Украйна, това ще бъде сериозна ескалация

Какво каза Песков?

„Виждаме много противоречива информация“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руските медии, цитиран от контролираната от Русия информационна агенция "Интерфакс". „Южнокорейците казват едно, а след това Пентагонът казва, че нямат потвърждение, така че има много противоречива информация. Така че вероятно трябва да се подходи именно по този начин“.

САЩ все още не са потвърдили присъствието на севернокорейски войски в Русия или Украйна.

„(Северна Корея) е наш близък съсед и партньор и ние развиваме отношения в много сфери, което е наше суверенно право“, каза Песков, като заяви, че това сътрудничество „не е насочено срещу трети страни“.

Коментарите му означават промяна в реториката в сравнение с по-рано този месец, когато Песков направо отхвърли съобщенията за севернокорейски военни на фронта като „фалшиви новини“.

Съобщението за прехвърляне на севернокорейски военен персонал е най-значимата стъпка на Пхенян в подкрепа на войната на Москва в Украйна. Северна Корея доставя на Русия големи пакети с оръжия, включително артилерийски снаряди и балистични ракети.

Още: Южна Корея привика руския посланик заради севернокорейските войници в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес