Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв църковен празник е на 22 октомври - какво трябва и не трябва да се прави?

21 октомври 2024, 20:06 часа

На 22 октомври в църковния календар е денят на паметта на Свети равноапостолен Аверкий, епископ Ераполски, Св. мчци Александър еп. и Ираклий воин.

История на празника

Св. Аверкий е известен светец, живял през втората половина на 16 век. Той е роден в град Аврения, който сега се намира в Турция, и е известен със своята духовна сила и преданост към Христос. Аверкий бил епископ на Ерапол и известен проповедник, който проповядвал християнски идеи на различни места, включително във Фригия. Той бил известен с голямото си влияние върху населението и отдадеността си на духовния живот. Свети Аверкий починал на 22 октомври 1584 г. Той се смята за закрилник на хора, нуждаещи се от духовна подкрепа и вдъхновение.

Какъв църковен празник е на 22 октомври и кой има имен ден? 

Светите мъченици Александър епископ, Ираклий войн и съпругите Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия изповядвали вярата в Христос и затова били убити през III век в Адрианопол. Този век е известен като времето на разпространение на християнството сред езичниците. Въпреки гоненията срещу християните, епископ Александър безстрашно отвърнал на управляващите и покръстил много езичници в светата спасителна вяра. Владетелят заповядал чрез мъчения да принудят Александър да се отрече от Христос. Светецът търпеливо понасял страшни мъки. Удивен от това, воинът Ираклий повярвал в Христа, за което пострадал епископ Александър. След него Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия се признали за християни.

Какво не трябва да се прави на 22 октомври?

На църковния празник 22 октомври, както и на всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Не започвайте основно почистване на дома си. По-добре е да не тръгвате на дълги пътувания, защото те няма да донесат радост. Не трябва да предизвиквате кавги или скандали. Сред нашите предци е имало много интересни знаци, с които те са правили гадания, свързани с този ден:

  • ако има гъста мъгла сутрин - очаквайте топло време, което ще продължи няколко дни;
  • ако слънцето грее ясно - очаквайте бързо захлаждане;
  • ако вали силен дъжд, това означава, че ще вали дълго време;
  • ако на покривите се появят ледени висулки - зимата ще бъде мразовита.

Какво трябва да се прави на празника?

На този ден вярващите отивали в храма, за да запалят свещ и да се помолят за изцеление от различни болести. По-добре е да прекарате деня сред семейството си, като поканите най-близките си на гости.

20 октомври - какъв църковен празник е днес, какво трябва и не трябва да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес