Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли гръцката избирателна система да работи у нас? Анализ на Йоаким Каламарис (ВИДЕО)

21 октомври 2024, 19:30 часа • 1551 прочитания

Икономистът и университетски преподавател Йоаким Каламарис заяви в интервю за Студио Actualno, че гръцкият избирателен модел, при който победителят на изборите получава допълнителни мандати, не може да бъде директно приложен в България поради липсата на подходящи условия.

По-рано тази година ГЕРБ Бойко Борисов отново повдигна въпроса за смяна на избирателната система, недоволен от това, че сегашната система взима мандати от големите партии и ги дава на малките, което блокирало сглобяването на управляващо мнозинство.

Каламарис отбеляза, че в Гърция този модел е довел до стабилни правителства, но в България съществуват сериозни проблеми с купуването на гласове, което пречи на внедряването на подобни системи. Още: Кой с кого ще управлява? Прогнози от Емилия Милчева за кабинет и ролята на двете ДПС-та в него (ВИДЕО)

"Политическа олигархия"

"След като ние въведохме тази политическа система в Гърция, не е имало проблем относно стабилни правителства", коментира Каламарис. Въпреки това, той изрази съмнение, че системата би могла да работи в България. "Тук не може да бъде адаптирана... Липсват сериозни предпоставки, тъй като тук все още сме в ерата, в която пишем на рекламните пана на кандидатите за народни представители: купуването на гласове е престъпление", допълни той.

Каламарис предупреди, че ако гръцкият модел бъде внедрен без справяне с проблемите на корпоративния и купен вот, това може да доведе до "политическа олигархия или монополизъм, който ще води страната може би 50 години и повече."

Той направи и сравнение между инфраструктурните проекти в Гърция и България, подчертавайки успеха на публично-частните партньорства в Гърция. Той даде пример с околовръстния път на Солун, който се изгражда с концесия: "Гръцкият данъкоплатец няма да плати нито едно евро... правителството избира пътна инфраструктурна фирма, която има право на концесия за 20 години, за да събира тол таксите." Още: Погнуса, ярост и отчаяние - как се чувстват българите преди поредните избори? (ВИДЕО)

Той критикува забавянето на инфраструктурните проекти в България, като отбеляза, че "в София имаме един мост в Бояна, който е готов да се разпадне, и чакаме една година да бъде оправен".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес