Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Прагът за влизане в парламента да стане 8%

21 октомври 2024, 20:10 часа • 747 прочитания

Вчера се проведоха частични избори за кметове. Резултатите са шарени, а избирателната активност е изключително ниска – на места едва 9 на сто от избирателите са отишли да заявят своя вот.

Според Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и изборна администрация, не трябва да прибързваме с изводите за избирателната активност на парламентарните избори.

„Очакваме ниска избирателна активност и вероятно това е нещо, което ще се случи. За съжаление не видяхме и една активна предизборна кампания. Не видяхме и ЦИК да насочва вниманието към тези местни избори“, посочи още тя.

Още: Може ли гръцката избирателна система да работи у нас? Анализ на Йоаким Каламарис (ВИДЕО)

„Когато има частични местни избори, те обикновено са с много ниска активност. Това са седми парламентарни избори – имахме и европейски избори, имахме и местни избори преди това. Политическите партии нямат физическите сили, намалели са им финансовите сили и желанието на хората да правят кампании“, смята Даниел Стефанов, политолог и експерт по избирателни системи.

Ваня Нушева посочи, че има цял комплекс от причини за апатията. На първо място обаче трябва да се посочи начинът, по който партиите защитават интересите на своите избиратели, когато отидат в парламента.

Още: Съмнения: Отново масова смяна на членове на изборни комисии дни преди вота

Преподавателят заяви, че има разминаване между обещанията, анонсираните програми и практическите действия. Когато избирателите виждат, че няма съответствия между обещания и действия – доверието се губи.

Даниел Стефанов коментира, че избирателите усещат, че нищо не се променя, а това води до решението на хората да не гласуват. Според Ваня Нушева цялата дискусия в медиите минава през това „с кого ще се коалират и с кого няма да се коалирате“.

Още: Заради изборите: Ускорява издаването на документи за самоличност

Експертите смятат, че са необходими големи промени. Сред тях трябва да бъде вдигането на бариерата за влизане на партия в парламента - тя трябва да скочи на 8% (от сегашните 4%).

Ваня Нушева и Даниел Стефанов посочиха, че е необходимо въвеждане на ред в избирателните списъци.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес