Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пералнята прави дупки в дрехите и как да го избегнете?

21 октомври 2024, 20:33 часа

Появата на малки дупки в дрехите след пране е често срещан проблем, с който се сблъскват много домакини. За повечето от тях тези щети остават мистерия, но често те са причинени от редица често срещани грешки при употреба на пералнята.

Защо пералнята прави дупки в дрехите + решение на проблема?

Една от основните причини за появата на дупки в дрехите е използването на неправилен режим на пране. Например деликатни тъкани като коприна или дантела не могат да издържат на интензивни програми с високи скорости на центрофугиране.

Защо остава вода в пералнята след пране?

Такива дрехи се нуждаят от деликатно пране при ниски скорости. Изборът на грешен цикъл може да повреди влакната, така че е важно внимателно да изберете програмата за пране в зависимост от вида тъкан.

Когато пералнята е твърде много заредена, дрехите в барабана не могат да се движат свободно. Това кара тъканите да се трият една в друга, причинявайки дупки и повреди. Претовареният барабан също създава допълнителен натиск върху тъканта по време на центрофугиране, което увеличава риска от дребни дефекти. За да избегнете това, перете дрехите на малки партиди, оставяйки достатъчно място за свободно въртене.

Понякога могат да се появят дупки поради неправилно сортиране на дрехите преди пране. Металните части на дрехите, като ципове, кукички или копчета, могат да повредят други дрехи по време на пране.

Деликатните тъкани лесно се повреждат при контакт с твърди елементи на други дрехи. Използването на специални торбички за пране ще помогне за предпазване на деликатните тъкани от такива щети. 

Някои перилни препарати съдържат ензими като амилаза, които помагат за ефективното премахване на петна. Постоянната употреба на такива продукти обаче може да повреди тъканните влакна. Агресивните химически компоненти разрушават структурата на материала, причинявайки микроповреди, които впоследствие се превръщат в дупки. По-добре е да използвате меки перилни препарати в ежедневието и да запазите силни формули за по-упорити петна.

Понякога проблемът може да е в самия барабан на пералнята. Ако металните части са повредени или деформирани, те могат да засегнат дрехите по време на пране. Дори малка пукнатина или остра част може да причини зацепвания и дупки. Редовната проверка на състоянието на барабана ще помогне да се избегнат подобни проблеми и ако е необходимо, свържете се със специалист.

Недостатъчното почистване на пералнята може да доведе до натрупване на малки отпадъци, които остават между гумата и барабана. Тези остатъци попадат върху дрехите по време на пране, което може да повреди тъканта. Редовното почистване на пералнята помага да се избегне натрупването на отпадъци и предпазва дрехите от механични повреди.

Понякога причината за появата на дупки се крие в качеството на самата дреха. Евтините и некачествени тъкани бързо губят здравината си при пране, което води до тяхното увреждане. Такива тъкани лесно се разкъсват, дори ако спазвате всички правила за пране. 

Неправилно зададените скорости на центрофугиране и твърде високите температури на пране могат да повредят тъканите.

За деликатни дрехи се препоръчва центрофуга на ниски обороти и пране на ниска температура, за да се избегне прекомерно напрежение върху влакната. Това ще ви помогне да запазите дрехите си в добро състояние и ще предотвратите появата на дупки.

Грешката, заради която дрехите миришат лошо след пране

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес