Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спим 8 часа за 3 часа – възможно ли е?

15 март 2022, 13:55 часа

Една трета от своя живот човек прекарва в сън. Но в забързаното наше съвремие това устройва далеч не всички хора. Мнозина си мечтаят да се наспят достатъчно за 3 часа, за да отделят повече време за работа, семейство, приятели. Историята познава примери за видни личности, които са спали по няколко часа на денонощие: Леонардо да Винчи, Наполеон, Никола Тесла... А пък Айнщайн бил „сънливко“ и обичал да си поспива повече. Така, че всичко е възможно. Основното нещо е да владеем съответните похвати. Ето мнението по въпроса на д-р Антонио Коща от клиниката Cardiobraga в Брага, Португалия.

Сънят се състои от няколко фази или етапа. Първата фаза е бавна. Температурата на тялото спада, жизнените процеси се забавят. Тази фаза продължава около 70 минути. Следващите 20 минути са бърз сън. Всички жизнени процеси се активират. Човек сънува, очните ябълки се движат.

По-лесно е да се събудите, когато и двете фази са преминали. Ако събудите човек по време на бавния етап, след това даже подир 7-8 часа сън той няма да бъде достатъчно активен. Оказва се, че 2 пълноценни цикъла сън продължават общо 3 часа (2 фази по 70 минути + 2 фази по 20 минути). Така, от чисто теоретична гледна точка, организмът може да си почине и да се настрои за работа, ако човек е спал 3 часа.

Но за да се наспим достатъчно за такъв кратък период от време, е необходимо правилно да организираме този процес. От 20 до 23 ч. човешкият организъм е максимално настроен за отдих. Всеки период на сън по това време е равен на два периода след полунощ. Но внимание: усещането за сънливост продължава не повече от 15 минути. Ако искаме да заспим, трябва да се вместим в този интервал от време.

Преди заспиване не бива да се храним. Стомахът трябва да е празен 2-3 часа преди лягане. Леглото трябва да е възможно най-удобно, матракът да е ортопедичен, а бельото – от натурална тъкан.

След събуждането може да вземете контрастен душ, да пиете прясно изцеден сок и да направите няколко упражнения. Това ще помогне на организма да се събуди напълно. Но имайте предвид: сънят по 3 часа на денонощие е приемлив само в екстремални случаи, когато имате належаща нужда. С течение на времето трябва да се върнете към нормалния ритъм на живот: нощната почивка трябва да бъде най-малко 6-8 часа.

Също е важно е да организирате правилно своя ден. За да получите достатъчно сън за 3 часа през нощта, не бива да вечеряте с тежка храна, трябва да избягвате стреса.

Постоянният недостиг на сън води до сънливост, умора, раздразнителност и здравословни проблеми. Рано или късно работоспособността на човек ще намалее, вниманието, паметта, концентрацията ще се влошат. Други негативни ефекти на краткия сън върху човешкото здраве: намален имунитет, чести инфекциозни заболявания, разстройство на апетита, разбалансирано кръвно налягане, изостряне на хронични заболявания. Към нощната почивка трябва да се отнасяме разумно и внимателно, без да пренебрегваме допълнителните възможности да поспим.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес