Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от най-обичаните пилоти във Формула 1 губи мястото си още този уикенд

20 септември 2024, 11:51 часа • 338 прочитания

Австралийският пилот на RB Даниел Рикиардо очаква решение за бъдещето си след Гран при на Сингапур този уикенд на фона на спекулациите, че може да не довърши сезона във Формула 1. След като загуби мястото си в Макларън в края на 2022 г., осемкратният победител в Гран при Рикиардо се върна година по-късно с втория отбора на Ред Бул - Алфа Таури, по-късно преименуван на Visa Cash App RB F1 Team. Той бързо си постави за цел да се възкачи отново в редиците на Ред Бул, където се състезаваше между 2014 и 2018 г.

Лиъм Лоусън дебне за мястото на Рикиардо в RB

Но променливата форма на Рикиардо през този сезон го накара да се бори за оставане на стартовата решетка, тъй като резервният пилот на Ред Бул Лиъм Лоусън предлага да се включи на пълен работен ден. Преди предстоящата надпревара в Сингапур се появиха спекулации, че решението за бъдещето на Лоусън може дори да доведе до това той да се включи преди края на сезона, за да замени Рикиардо, който спечели само една точка в последните шест състезания. Самият австралиец заяви, че очаква най-вече да бъде взето решение за бъдещето му за 2025 г., но призна, че има въпросителни за остатъка от тази година и отбеляза колко бързо може да се промени картината.

Даниел Рикиардо и Лиъм Лоусън

Рикиардо е 14-и в шампионата на пилотите с 12 точки

Висшето ръководство и акционерите на Ред Бул ще разговарят в промеждутъка между Сингапур (20-22 септември) и Остин (18-20 октомври), за да обсъдят плановете на пилотите до края на сезона и до 2025 г. Известно е, че Хелмут Марко е голям фен на Лоусън, докато тим-шефът на "биковете" Кристиан Хорнър винаги е искал да даде време на Рикиардо да намери формата си.

Ситуацията на Рикиардо след завръщането му през 2022

Когато Рикиардо загуби мястото си във Формула 1 в края на 2022 г., той не планираше да се върне в състезанията, за да види дали любовта му към спорта ще се разгори по естествен начин. Не само че се оказа, че няма търпение да се върне, но периодът в Ред Бул като трети пилот показа проблясъци на старата му скорост, с която печелеше състезания, което доведе до завръщането му на стартовата решетка.

Рикиардо заяви, че макар след завръщането си да се е влюбил отново в спорта и все още да се наслаждава на състезанията, целта му винаги е била да се върне в челото. Това означава, че ако загуби мястото си в RB, няма да се възползва от всяка възможност, само за да остане на стартовата решетка.

Освен многобройните рокади, които се случват тази година, сме свидетели на нещо, което се случва за първи път в историята на Формула 1.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес