Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Науката дава отговор: Какво е слюнката и променя ли тя вкуса на храната

20 септември 2024, 12:12 часа

Може да и обърнете специално внимание, когато помиришете сочно риба или липсата й, когато сте на път да изнесете публична реч. Но може да се изненадате да научите, че на пръв поглед несъществено нещо като слюнката играе важна роля за нашето здраве и за вкуса на храната ни.

Още: Всеки ги има: 10-те най-неприятни неща в нашето тяло

Какво е слюнката

Слюнката е 99 процента вода. Останалият 1 процент се състои от „много други неща“, казва Гай Карпентър, професор по орална биология и орален физиолог в King's College в Лондон. Тези други неща включват храносмилателни ензими, пикочна киселина, електролити, образуващи слуз протеини и холестерол. Освен това е дом на повече от 700 вида микроби, включително микроби като бактерии и гъбички.

Действителният състав на нашата слюнка варира от човек до човек. И слюнката на всеки човек варира поради фактори като възраст, хормонални влияния и дори стимули, обяснява Карпентър.

Както в случая със слузта, телата ни непрекъснато произвеждат слюнка. През целия ден тялото ви отделя около 1 до 2 литра слюнка. По-голямата част от това производство на слюнка се случва следобед и намалява през нощта, когато се пъхнем в леглото. Ние не спираме напълно слюноотделянето, когато спим, което обяснява защо някои хора, които спят настрани или по корема, се събуждат и откриват, че са се лигавили по възглавницата си.

Откъде идва слюнката

Слюнката се произвежда в слюнчените жлези, които се намират в тъканите на нашата уста. Тези жлези са изградени от групи от клетки, наречени ацини, които отделят слюнка през поредица от събирателни канали и в устата. Има три големи двойки слюнчени жлези:

  • Паротидни жлези: Най-големите от слюнчените жлези, тези жлези са разположени от двете страни на лицето ви пред ушите. Всеки от тях произвежда около 10 процента от слюнката в устата ви.
  • Подмандибуларни жлези: Подмандибуларните жлези са вторите по големина от трите основни слюнчени жлези и се намират под челюстната кост.
  • Сублингвални жлези: Тези жлези с форма на бадем лежат на пода на устната кухина под езика. Те са най-малките от слюнчените жлези.

Има и по-малки групи от слюнчени жлези в горната част на храносмилателния тракт и хранопровода. Те отделят слюнка със специални ензими, които подпомагат храносмилането.

Каква е целта на слюнката

„Ролите на слюнката обхващат всички функции на устата, за които можете да се сетите“, казва Карпентър, „включително вкус, дъвчене, преглъщане, обоняние (генериране на аерозол), поддържане на тъканта на лигавицата, смазване на мазнини, поддържане на оралния микробиом, реч и т.н. ."

  • Слюнката ви помага да усетите вкуса на храната

Вашите вкусови рецептори получават цялата заслуга, че ви позволяват да вкусите храна. Но те биха били практически безполезни, ако не беше слюнката, казва Карпентър. Трудно е за нашите вкусови рецептори, които се намират в дълбоки канали на нашия език, да оценят сухи, бучки, ароматни съединения без доза слюнка.

Експеримент: Подсушете езика си, след което поставете по една бучка каменна сол и каменна захар върху него. Ще бъде почти невъзможно да се направи разлика между двете бучки, без да се позволи вълна от слюнка да ги залее.

Слюнката също така съдържа храносмилателни ензими, които помагат за засилване на химическа реакция, която сигнализира на мозъка, че това, което ядем, всъщност е питателно и безопасно за поглъщане.

Дзианше Чен, учен по храните в университета Zhejiang Gongshang в Ханджоу, Китай, излезе с термина „орална обработка на храните“, за който той пише в статия, озаглавена „Настоящи перспективи за орална обработка на храни“. Той обяснява, че възприемаме вкуса на храните само ако могат да достигнат до вкусовите рецептори. За да стигнат до там, молекулите на храната трябва да преминат и да бъдат покрити с тънък слой слюнка. Ние всъщност не вкусваме храната, а сместа от храна и слюнка. Но съставът и скоростта на потока на слюнката са различни за всеки човек, така че учените не знаят точната наука за това как тя влияе на храната.

Интересното е, че изследователите са открили, че хората с различна скорост на слюнчения поток или повече муцини в слюнката си могат да имат различен вкус от едни и същи храни. Например, в едно проучване, учените измерват нивата на слюнката на участниците, които се съгласиха да оценят вкуса на виното, към което са добавени естери с плодов вкус. Тези, които произвеждат повече слюнка, са склонни да оценяват вкусовете като по-интензивни. Изследователите предполагат, че тези участници преглъщат по-често, което принуждава повече аромати в носните им проходи, което води до по-интензивно усещане за вкус. Което ни води до слюнката и носа.

  • Слюнката ви помага да помиришете храната

Слюнката също може да повлияе на аромата на храната, която ядете, казва Карпентър, която е отговорна за по-голямата част от вашето усещане за вкус. Докато дъвчете, някои вкусови молекули се разтварят в слюнката. Тези, които не го правят, могат да навлязат в носната кухина и да бъдат усетени от рецепторите там.

  • Слюнката ви предпазва от задавяне с храната

Слюнката играе друга важна роля, когато ядем. Докато дъвчем, слюнката се включва и (отчасти благодарение на тези муцини в нашата слюнка) превръща сухите, ронливи парчета храна в меки, сплотени бучки. Тези „болусни“ парчета са по-способни да се плъзгат надолу по хранопровода и да продължат пътя си през храносмилателния ни тракт, без да се задавим с тях. Той също така предпазва хранопровода ни от увреждане от някакви груби частици храна.

  • Слюнката ви помага да смилате храната

Помните ли онзи по-малък клъстер от слюнчени жлези в горната част на храносмилателния тракт и хранопровода? Те произвеждат вид слюнка, съдържаща храносмилателни ензими. Едната се нарича слюнчена амилаза, която разгражда нишестето до захар, така че тялото ви да го абсорбира по-лесно. Другият, наречен лингвална липаза, помага за разграждането на мазнините. Тези ензими подготвят храната, която сте погълнали за стомаха.

  • Слюнката предпазва вашите зъби

Вашата слюнка също е наситена с калциеви и фосфатни йони, които помагат за защита на емайловата повърхност на вашите зъби. Без тази концентрация в слюнката ви, емайлът на зъбите ви ще започне да ерозира. Това обяснява "синдрома на шишето за кърмене", състояние при кърмачета, които сучат пълни шишета за продължителни периоди от време. Зърното на бутилката може да попречи на слюнката да отмие захарите от горните резци, което води до кариес в ранна детска възраст. Слюнката също предпазва зъбите ви от кариес, като помага за разреждането на хранителните въглехидрати и неутрализиране на киселините от плаката.

Още: Науката дава отговор на въпроса: Защо всички имаме сополи

  • Слюнката ви помага да говорите

Вероятно сте виждали оратори с чаша вода на подиума, за да отпият, в случай че устата им пресъхне. Това е така, защото е трудно да се говори със суха уста. Водата може да помогне, но наличието на достатъчно количество слюнка в устата смазва оралните тъкани, което улеснява гладкото говорене.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес