Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 стайни растения, които никога не трябва да се засаждат в керамична саксия

21 септември 2024, 16:00 часа

Широко разпространени са неглазираните керамични съдове – те са достъпни и екологични. Но тези саксии не са универсално решение за нашите зелени приятели. Според експертите по градинарство, много растения няма да са добре, ако бъдат поставени в неглазирани саксии. На тези четири вида растения трябва да обърнете специално внимание, когато избирате саксия, в която да ги засадите.

 

Папрат

Още: Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

Папратите изискват влажна почва, за да растат, така че няма да се справят добре в неглазирана саксия. Тези саксии са направени от порест материал, който позволява на водата и въздуха да преминават, така че процесът на изпарение бързо изсушава почвата.

Една папрат ще страда в неглазирана саксия, освен ако не планирате да я поливате често или да я държите в добре напоена зона. Това е и причината разсадът да не расте добре в тези саксии. Добра алтернатива е да изберете глазирана керамична саксия, която се предлага в различни стилове и забавни модели.

 

Спатифилум

Още: Това септемврийско цвете е адски капризно, но носи положителна енергия

Спатифилумите могат да растат успешно в неглазирана керамична саксия, но те ще изсъхнат по-бързо и ще изискват по-често поливане. За най-добри резултати трябва да ги поставите в глазирана саксия. Спатифилумите са добри, защото ви казват, когато са жадни: листата им увисват.

 

Венерина мухоловка

Това насекомоядно цвете обича влажна почва и ще се справи най-добре в друг вид саксия. Тъй като неглазираната саксия е пореста, глината има потенциала да абсорбира вредни соли, които могат да се натрупат в почвата и да навредят на деликатното растение.

Още: Това есенно цвете ще ви донесе щастие, но има уловка – ето каква

 

Вечнозелени

Ако планирате да отглеждате вечнозелени растения на балкона си или на открито през цялата година и вашата неглазирана саксия не е устойчива на замръзване, може да потърсите друг вариант за саксия. Неглазираната глина може да се напука или разпадне на открито през зимата, ако не е подходяща за вашия климат.

 

Кога едно растение има нужда от нова саксия?

Лесно е да разберете дали растението ви се нуждае от промяна на обстановката: „Един сигурен начин да разберете дали дадено растение трябва да бъде пресадено е, ако корените започнат да излизат от долния дренажен отвор. Ако поливате вашия домашен любимец и той остава отпуснат, това е важен знак, че в саксията не е останала достатъчно почва и корените вече не могат да задържат вода.

 

Растения, които се справят добре в неглазирани саксии

Сега, след като сме присадили горните зелени приятели от техните неглазирани в други саксии, можем да се чудим какви видове растения ще се справят добре в тези саксии. Всяко растение, което няма нищо против да изсъхне между поливанията, ще се чувства удобно в тях. Примерите включват сукуленти, кактуси, хоя, пеперомия, сциндапсус и много други видове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес