Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риск от ядрен инцидент: Русия готви удари по критични ядрени енергийни обекти

21 септември 2024, 17:10 часа • 1893 прочитания

Украинското разузнаване има данни, че Кремъл подготвя удари по критични ядрени енергийни съоръжения в Украйна. Това ще създаде висок риск от ядрен инцидент, който ще има глобални последици. Това предупреди в събота, 21 септември, украинският външен министър Андрий Сибиха. Съобщението е публикувано и на официалния телеграм канал на украинското външно министерство.

Според Сибиха става дума за открити разпределителни съоръжения на атомните електроцентрали и подстанциите, които са критични за безопасната работа на ядрената енергетика.

"Украинските спецслужби вече предадоха тази информация на партньорите, уведомени са и в МААЕ", каза Сибиха.

Още: Зеленски подписа закона за увеличение на военните разходи с рекордните 12 млрд. долара

Русия е единствената страна, която е завзела атомна електроцентрала в Европа и изнудва света, отбеляза още топ дипломатът. 

"Призоваваме всички международни организации и държави, които спазват Устава на ООН, да предотвратят подготвяния сценарий на терористичната държава", обърна се украинският министър към световната общественост.

Припомняме, че тази седмица МААЕ за втори път призова Русия да изтегли армията си от АЕЦ Запорожие и да върне централата под контрола на Украйна.

80 хиляди убити украински военни?: Зеленски избухна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес