Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

22 септември - какъв църковен празник е утре

21 септември 2024, 19:25 часа

На 22 септември, в православния календар е денят на паметта на свети мъченик Фока и св. пророк Йона.

История на празника

Св. Фока е християнски светец, живял през 3 век. Според преданието Фока идва от Мала Азия и е известен със своя благочестив живот и преданост към Христос.

21 септември - какъв празник е, традиции и обичаи 

Фока работел като градинар и живеел в града, където помагал на бедните и нуждаещите се. Неговите добри дела и благотворителност не останали незабелязани. Неговата вяра в Христос го накарала да стане проповедник и след това да получи свещени санове. 

Във времена, когато християните били преследвани, Фока не криел вярата си. Той бил задържан и изтезаван, защото отказал да се отрече от Христос. Според легендата светецът претърпял много страдания, оставайки неунищожим във вярата си. Фока е бил убит по заповед на римския император, който по онова време полагал усилия да унищожи християнството. Неговата мъченическа смърт става символ на вяра и постоянство, както и пример за следващите поколения християни.

Св. Йона е живял през 8 век пр.н.е. и бил призован от Бог да проповядва покаяние на жителите на Ниневия, столицата на Асирийската империя. Асирия била враг на Израел и Йона. Вместо да отиде в Ниневия, Йона се качи на кораб за Тарсис. По време на пътуването на кораба се развилняла буря и моряците, разбирайки, че това е заради Йона, го изхвърлиха зад борда.

Йона бил хванат в капан от голяма риба (често тълкувана като кит), където прекарал три дни и три нощи. Този престой символизира неговата вътрешна борба и покаяние. След като бил освободен от рибата, Йона изпълнил Божията воля и пристигнал в Ниневия. Той проповядал покаяние и за негово учудване хората от Ниневия приели посланието му, покаяли се за греховете си и получили прошка от Бог.

След покаянието на Ниневия, Йона изпитал гняв и недоволство. Бог го научил на милост и състрадание, показвайки му, че трябва да се грижи за всички хора, независимо от техния произход.

На 22 септември църкват отбелязва Неделя след Неделя подир Въздвижение.

Поверия, традиции и обичаи на празника

Ако времето е блачно и дъждовно - това време ще продължи още седем дни. Ако сутринта има мъгла, това показва топло време.

На този ден нашите предци не са яли рибни ястия, защото пророк Йона е прекарал три дни в корема на кит. Ако забравите за тази забрана, тогава човек ще се сблъска с неприятности, финансови проблеми и влошено здраве.

Предците ни са се молели на Свети Фока да защити домовете им от пожар. Те са приемали падането на листо върху главата за добър знак на този ден. Вярвали са, че това известява за идващото към тях богатство.

Какъв празник е утре, 19 септември?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес