Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Даниил отслужи водосвет по повод 50 години от обявяването на Костинброд за град

21 септември 2024, 18:45 часа • 501 прочитания

В деня на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка Софѝя, Костинброд отбеляза своя 50-годишен юбилей от обявяването си за град.

По този повод Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил заедно с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит и архимандрит Йоан, протосингел на Софийска света митрополия, посетиха града, за да отслужат водосвет в началото на тържествената програма по честването на празничното събитие.

Непосредствено преди водосвета, Негово Светейшество посети храма „Св. св. Кирил и Методий“, където бе посрещнат от храмовото духовенство – иконом Николай Пешов, председател на църковното настоятелство при храма, йерей Георги Михнев и йерей Харитон Манов, както и от йеромонах Силуан (Петров), иконом Методи Корчев, иконом Георги Янков, свещеник Лъчезар Лазаров и протодякон Иван Петков.

Духовенството молитвено изпя „Вечная память“ при гроба на иконом Дамян Делов – дългогодишен енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и посети строежа на новоизграждащия се Енорийски център при храма.

На водосвета на стадион „Белица“ присъстваха кметът на Костинброд г-н Трайко Младенов, зам.-кметовете инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова, г-н Александър Ненов, Председателят на ОбС-Костинброд, д-р Атанас Тенев и целият общински съвет, официални гости на празника, общински служители и голямо множество граждани.

Снимка: Община Костинброд

В словото си патриарх Даниил сравни труда по благоустройването на един град с облагородяването на човешкото сърце – само ако „човек цял живот се труди да придобива добри съкровища (по Мат. 12:35), които са добродетелите, уважението към човека до нас и отговорността към самите себе си, той може да изгради себе си като личност, за да достигне до възрастта на Христовото съвършенство, пълнотата на добродетелите… и това е истинското богатство и за човека, и за града, и за обществото, и за държавата“.

Патриарх Даниил специално отбеляза духовната криза, в която се намира обществото, като обърна внимание на примера на честваните свети мъченици: „…пример за Христоподобно смирение и кротост, но и мъжествено отстояване на истината. Как такива крехки, невръстни деца като Вяра, Надежда и Любов са стоели пред император Адриан и са казвали „Правете с нас, каквото искате, но ние няма да отстъпим от вярата в Христа!“. Колко от днешните момчета и момичета, а и от самите нас, имаме това мъжество?“.

Снимка: Община Костинброд

В края на своето пастирско слово патриарх Даниил благопожела „да имаме уважението, любовта, грижата, честността, отговорността, жертвоготовността един спрямо друг и тогава градовете ни ще процъфтяват“.

Oбщина Костинброд изказва специални благодарности към Негово Светейшество Българския Патриарх, чиято духовна благословия направи празникаоще по-запомнящ се.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес