Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 причини да ядете карфиол възможно най-често

21 септември 2024, 20:00 часа

Този зеленчук съдържа минимално количество мазнини и много протеини, фибри и омега-3 мастни киселини. Ако ядете карфиол редовно, организмът ви ще бъде здрав и силен.
 
1. Карфиолът подобрява здравето на сърдечносъдовата система

Витамин К, който си набавяте от карфиола, има противовъзпалителни свойства, които подобряват кръвообращението. По този начин се избягва натрупването на липиди в кръвта, което води до сърдечносъдови проблеми като атеросклероза.

2. Помага при стомашни проблеми

Още: Не сте опитвали по-вкусен запечен карфиол със сметана

Фибрите правят карфиола много полезен за храносмилането и помагат за изхвърлянето на токсините от организма. Освен това сулфорафанът предпазва стените на стомаха и го прави по-устойчив на патогенни бактерии.

3. Бори се с рака

Сулфорафанът и изотиоцианатите съдържат елементи, които потискат растежа на раковите клетки.

4. Предотвратява дегенерацията на жълтото петно в очите

Още: Не сте яли по-вкусно мезе: Хрупкав паниран карфиол с бира

До голяма степен карфиолът предотвратява влошаването на зрението и очни заболявания като катаракта.

5. Намалява вредите, причинени от ултравиолетовата радиация

Сулфорафанът в карфиола е полезен и за предпазване на кожата от увреждания, причинени от ултравиолетовата радиация. Предпазвате се от проблеми като: възпаление, рак на кожата, причинен от ултравиолетовите лъчи, зачервяване на кожата поради притока на кръв в капилярите, увреждане на клетките.

6. Той е превантивно средство за невродегенеративни заболявания

Още: Кулинарно изкушение: Шницели от карфиол

Карфиолът намалява риска от заболяване от болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

7. Бори се с хипертонията и високия холестерол.

Благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на карфиола артериите ви остават здрави. Омега-3 мастните киселини и фибрите спомагат за понижаване на лошия холестерол (LDL). Това е много добре, ако се занимавате със сърдечни проблеми или искате да ги избегнете.

8. Осигурява електролитен баланс

Карфиолът помага за балансирането на електролитите в организма. Благодарение на това нервната ви система е в състояние да изпълнява по-добре предаването на нервните импулси за мускулни съкращения.

9. Грижи се за здравето на мозъка и клетките ни

Фосфорът, който се съдържа в карфиола, е съществен елемент за възстановяването на клетъчните мембрани. Това е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка и нервната система.

10. Яжте карфиол и диабетът ще ви заобиколи

Благодарение на съдържанието на витамин С и калий редовното ядене на карфиол ще ви помогне да намалите риска от развитие на диабет. Тези два елемента регулират нивата на глюкозата в кръвта и нормализират метаболизма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес