Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ имат план за постигане мир в Украйна, ключова е ролята на Полша

21 септември 2024, 18:00 часа • 5401 прочитания

Съединените щати са измислили как да постигнат мир между Русия и Украйна, използвайки за това поне една танкова дивизия от Полша, пише полското издание Forsal. Концепцията за изпращане на полската армия на изток, която повечето полски политици адски отбягват, не е чужда на американците.

От различни части на света все по-често се чува, че е време Русия и Украйна да започнат да мислят за сключване на мир или поне за примирие. Как да се постигне това е измислено от Американския институт за модерна война в Уест Пойнт. Този добре известен мозъчен тръст основава разсъжденията си на обоснованото заключение, че и двете страни в конфликта вече са уморени от военни действия и биха искали да спрат безкрайните сблъсъци и размяната на артилерийски удари. Още: Пентагонът успокои Украйна: Оставащите 6 млрд. долара за оръжия няма да бъдат загубени

План за Украйна

В своя анализ институтът оценява промените, настъпили през последните над 2 години и половина на война не само в Русия, но и в западните страни. Що се отнася до Русия, американците отбелязаха, че тя вече е понесла големи загуби. По-нататъшна мобилизация, нови загуби и западни санкции могат да причинят колапс на руската икономика и да доведат до (непоносимо от Путин) социално напрежение.

Но това е едната страна на медала. Нещата не вървят както в Украйна, така и в западните страни. Институтът цитира резултатите от скорошно проучване, проведено в Украйна, което показва, че вече 1/3 от украинците обмислят възможността част от украинските земи да бъдат дадени на Путин, за да спрат военните действия. Същото се случва и в САЩ, които досега подкрепяха Украйна - там също има промяна в настроенията в обществото.

Скорошно проучване на Pew Research Center установи, че само 34% от американците смятат, че действията на Русия в Украйна представляват "сериозна заплаха" за интересите на САЩ (спрямо 50% през 2022 г.). "48% от анкетираните вярват, че Съединените щати са длъжни да помогнат на Украйна да се защити", казват анализатори от Института за модерна война.

Увеличил се е и процентът на американците, които са уверени, че САЩ твърде активно помагат на Украйна и тази помощ трябва да бъде намалена. Ако през март 2022 г., веднага след началото на руската инвазия, само 7% от американците смятаха така, през юли 2024 г. 29% от анкетираните вече изразяват това мнение. Още: Никакво удовлетворяване на апетита на Кремъл за сметка на Крим: Киев с остър отговор до Полша

По същия начин се забелязва умората от войната и сред германците, и в други европейски страни. В тази връзка институтът се пита какво трябва да се направи, за да спре този конфликт. Какво според американците е по-важно? Докладът на Института за модерна война не оставя съмнение, че приоритет е подготовката за конфронтация с Китай.

Ключовата роля на Полша

Авторите на американския доклад, без да пестят колоритни изрази, подчертават, че Русия е агресорът и Украйна има пълното морално право да иска връщането на всички земи. Но в същото време не оставят съмнение, че в случая не може да се говори за морал и справедливост – важна е реалната власт.

"Военните конфликти рядко завършват с пълно поражение на врага. Напротив, те обикновено завършват с компромис под една или друга форма. В Украйна несъмнено ще бъде така, защото Киев няма възможност да настъпи Москва, докато Русия, докато продължава помощта от Запада, няма способността да нанесе военно поражение на Украйна", се казва в доклада. Още: Бразилия, предложила план за мир в полза на Путин: Не заемаме страна

Авторите на доклада предлагат решение, което според тях Путин може да "преглътне". Украйна веднъж завинаги ще се откаже от правата си върху Донбас и желанието си да влезе в НАТО, а в замяна Русия ще ѝ върне окупираните от руски войски останали земи, тоест частите на Херсонска област, Запорожие и Крим. Предлага се използването на корейския вариант и замразяването на конфликта. В същото време сигурността на Украйна ще бъде гарантирана от двустранни споразумения със САЩ и страните от източния фланг на НАТО. И тук се намесва Полша, защото анализаторите предвиждат важна роля за страната.

„В интерес на Украйна е да получи алтернативни гаранции за сигурност, например под формата на полска танкова дивизия, разположена в Източна Украйна, съчетана с двустранни или многостранни споразумения със страни от източния фланг на НАТО, които биха допълнили двустранното споразумение за сигурност. Подписано през юни между Съединените щати и Украйна, то би осигурило на Киев засилена защита от повторна агресия от страна на Русия, освен това Съединените щати биха могли да се съгласят на постоянното разполагане на американска танкова дивизия в Полша", се казва в документа.

Починете си преди световната война

Анализаторите на института, по-специално Марк Т. Еспър, който беше министър на отбраната на САЩ през 2019-2020 г., полковник Патрик Съливан и полковник Чейс Меткалф, признават, че предложеното от тях решение не е идеално, но то може да представлява нещо като компромис. От една страна, това ще даде шанс на Украйна да се възстанови, да върне милиони бежанци и да заживее мирно, а за Русия това ще бъде "възможност да спре изтощаването на въоръжените си сили и да започне да ги възстановява". Още: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО)

Експертите не си правят илюзии и разбират, че след такава почивка Русия отново ще започне да предявява своите искания. Според анализатори обаче Запада също се нуждае от почивка, за да може да възстанови военния си потенциал и да се подготви за по-голям конфликт, този път със страни, включващи Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

"Уважаваният историк и дипломат Филип Зеликов твърди, че сме изправени пред период на огромен риск и оценява шансовете за мащабна глобална война на 20-30%. Заплахите са реални, конфликтът в Украйна продължава да поглъща много необходими ресурси, като същевременно създава риск от ескалация", пишат авторите на доклада.

Източник: Forsal

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес