Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър и Гърция подписаха меморандум за "най-дългия в света" подводен електрически кабел

21 септември 2024, 18:58 часа • 454 прочитания

Гърция и Кипър подписаха меморандум за разбирателство за продължаване на изграждането на подводен електрически кабел, свързващ континентална Европа с Източното Средиземноморие. Това съобщават министерствата на енергетиката на двете страни.

Проектът "The Great Sea Interconnector" (GSI), възлизащ на 2,4 милиарда евро, ще свърже електропреносните мрежи на Европа с тази на Кипър и след това ще достигне Израел. До Кипър кабелът се оценява на 1,9 млрд. евро.

Според организаторите на проекта след завършването му това ще бъде "най-дългият" кабел за високо напрежение в света - 1240 км, както и най-дълбоко разположеният - на 3000 м.

Още: Кипър ще се включи в най-дългия интерконектор в света

На базата на подписания снощи меморандум работата по проекта ще бъде възобновена в близките дни.

Кипър има доказани запаси от газ, но те не още не са разработени. Островът все още разчита на тежки горива за производство на електроенергия, като разходите на потребителите са значително по-високи от тези на техните колеги в континентална Европа, отбелязва Reuters.

Забавянията от страна на Кипър досега бяха свързани с това, че Никозия искаше да получи разяснения за общата стойност на проекта, неговата жизнеспособност и евентуалните отговорности за непредвидени забавяния.

Още: Анализ: Кипър ще пострада най-много от климатичните промени

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес