Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 7 храни, които тайно съсипват кожата ви

21 септември 2024, 18:00 часа

Ако мечтата ви е да имате блестяща и гладка кожа всеки ден, тогава трябва да преразгледате менюто си. Много от нас са забелязали как стресът или лошото настроение водят до импулсивен избор на храна. Няколко парчета торта за комфорт или чаша вино с вечерята са доста често срещани сценарии. Подобни „малки радости“ обаче могат да доведат до кожни проблеми.

 

Алкохолът: основният враг на хидратацията

Още: Оризова вода: Фантастични ползи за косата и кожата

Да, същата тази чаша вечер не само ви помага да се отпуснете, но и дехидратира тялото. Суха кожа, загуба на еластичност, фини бръчки - това е само началото на списъка с последствия. Алкохолът премахва витамин А от тялото, който е отговорен за регенерацията на кожните клетки.

 

Млечни продукти: внимавайте с лактозата

Оказва се, че кравето мляко не е чак толкова полезно за кожата ви, особено ако често ви се появяват пъпки. Лактозата стимулира производството на инсулин, който от своя страна активира хормоналните процеси. Резултатът е повишено омазняване на кожата и акне. За щастие днес има много алтернативи на растителна основа – бадемово, кокосово, овесено мляко.

Още: Какво пропускаме, когато мием ръцете си: Съвети за възвръщане на младостта на кожата

 

Захар: сладостта, която причинява кожни проблеми

Захарта е продуктът, който тайно може да навреди на тялото ви, особено на кожата ви. Прекомерната консумация може да предизвика редица проблеми, от нервна възбудимост и храносмилателни проблеми до умора и дори анемия. Но най-коварният ефект е процесът на гликиране. Това е моментът, в който захарта буквално „слепва“ молекулите на колагена, правейки кожата по-малко еластична и ускорявайки появата на бръчки.

 

Още: 5 ползи за кожата от намаляването на приема на сол

Солта: невидимият враг на вашата кожа

Излишната сол не само се отразява върху скалата, но и пряко влияе върху състоянието на кожата, особено около очите. Торбичките и подуването изобщо не са следствие от липса на сън, а често са резултат от излишък на сол в тялото. Солта задържа вода, а излишната течност се натрупва на най-неочаквани места, придавайки на лицето ви уморен и подпухнал вид.

 

Кафе: ободрява, но не и кожата

Оказва се, че кафето може не само да ви събуди, но и да събуди акнето ви! Кортизолът или „хормонът на стреса“, който се активира след няколко глътки кафе, стимулира мастните жлези, което води до възпаление и прекомерно омазняване на кожата.

Нещо повече, кафето намалява усвояването на важни витамини и минерали, което може да лиши кожата ви от нейната жизненост и блясък.

 

Бърза храна: бърз път към проблемите

Бързите въглехидрати в бързото хранене рязко повишават нивата на кръвната захар, което води до отделяне на инсулин и в резултат на това до възпаление на кожата.

 

Месо: всичко изисква умереност

Месото е незаменим източник на протеини, но тук е важно да не прекалявате. Прекомерната консумация може да доведе до натрупване на токсини в тялото, което се отразява негативно на здравето на кожата. Такива токсини могат да ускорят процеса на стареене и да причинят възпаление. Вместо да зареждате тялото си с голям брой месни ястия, трябва да изберете леки източници на протеини и балансирана диета.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес