Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 начина да спрете да се тревожите за всичко и да започнете да живеете

21 септември 2024, 18:00 часа

Съвременният човек винаги има много причини за безпокойство. Има проблеми в работата, вкъщи, а новините по света са такива, че е страшно за четене.

Разбира се, невъзможно е напълно да премахнете стреса от живота. Много е важно обаче да се научите да работите с него и да контролирате състоянието си.

С течение на времето тялото може да се адаптира към постоянна тревожност. Въпреки това, когато стресовите ситуации се проточат, започва етапът на пълно изтощение на тялото и тогава здравословните проблеми няма да ви накарат да чакате.

Още: До какво води ниското самочувствие

 

Физическа активност

Здраво тяло означава здрав дух. Има много изследвания, които потвърждават, че редовната активност и тренировките на физиологично ниво помагат в борбата с тревожността.

Това може да бъде разходка, игра с деца, малко упражнения сутрин или йога. Такива умерени упражнения помагат за подобряване на емоционалното ви състояние и облекчаване на излишния стрес.

Още: 3 зодии, които ще тънат в разкош тази есен

Интензивните сърдечно-съдови упражнения също могат да помогнат за намаляване на нивата на кортизол и да се отървете от натрапчивите мисли.

 

Мечтайте

Постоянното безпокойство ви лишава от сън. Напротив, качествената нощна почивка помага за стабилизиране.

Още: Числата, които ще ви помогнат да привлечете щастието и късмета

Ако искате да намалите нивата на тревожност, практикувайте добра хигиена на съня и опитайте различни начини да спите по-добре. Например, работете върху дневна рутина и придобийте навика да правите релаксиращи ритуали преди лягане.

 

Социалните мрежи

Вие сами не забелязвате доколко социалните мрежи могат да увеличат чувството на безпокойство.

Никой не казва, че трябва да се откажете от интернет. По-добре е обаче да следите колко време прекарвате в социалните мрежи.

 

Дневна светлина

Човекът се нуждае от слънчева светлина. Помага за задействане на производството на серотонин и витамин D, които са изключително важни за нормалната емоционална регулация.

Липсата на слънчева светлина може да увеличи симптомите на различни разстройства и да предизвика пристъпи на тревожност. Затова не забравяйте от време на време да излизате навън и да осигурите подходящо осветление в помещенията.

 

Захар

Често хората се опитват да изядат стреса със сладкиши. Всъщност обаче, храната с много захар провокира резки скокове и понижаване на нивата на кръвната захар. В резултат на това, изпадате в апатия, ставате още по-тревожни и тъжни.

Това не означава, че сладкото трябва напълно да се изключи от менюто. Все пак трябва да се обърне внимание на тази точка.

 

Вода

Дехидратацията също може да повлияе на нивата на тревожност. Направете си правило: ако сте много притеснени и нервни, тогава трябва да изпиете чаша вода. Определено няма да стане по-лошо, но може и да се подобри.

 

Кофеин

В големи количества кофеинът влошава симптомите на тревожност, провокира безсъние и нервност. Така че внимавайте колко кофеин приемате, особено следобед.

 

Концентрация

Концентрацията ви позволява да се съсредоточите върху настоящия момент и да облекчите безпокойството. В допълнение, това умение може да намали реакцията на тялото към стрес.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес