Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съпругата на бившия шеф на Фонда за деца на разпит в ГДБОП

09 май 2016, 18:02 часа • 459 прочитания

Разследващите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са разпитали днес като свидетел съпругата на бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров. Това каза адвокат Диана Ангелова, която обясни, че клиентката й е предоставила доказателства, че намерените в дома им златни накити и монети са нейна собственост.

Ангелова разказа, че са представили документи за наследство, данъчни декларации за пет-шест години назад, които доказват високи доходи, както и сключвани договори. Златните накити и часовници са на бившия съпруг на жената на Александров, обясни адвокатът. Монетите са колекция, която тя е събирала заедно със сина й, и са закупени от Монетния двор - дружество, което е собственост на БНБ. Към националната банка има списъци с имената на закупилите оттам монети, обясни Ангелова.

По думите й са допуснати множество процесуални нарушения, дори и в протоколите, където са описани иззетите вещи. Според закона предметите, които се изземат, трябва да бъдат описани. "Тук имаме папки с документи, в които никой не знае какво има в тях. Така се описват - сребрист цвят, златист цвят. Явно предстои назначаване на експертизи, макар всички тези монети да са придружени със сертификати", каза Ангелова.

Тя допълни, че и сертификатите са иззети. Но по думите й всички тези вещи нямат нищо общо с фонда. Освен това Александров не е имал достъп до сейфа, в който бяха намерени част от предметите. Той е бил нает от бившия съпруг на жената на Александров, обясни адвокатът.

Ангелова каза, че след като представят допълнителни доказателства за иззетите вещи, ще поискат тяхното връщане. Според Наказателно-процесуалния кодекс веществените доказателства се връщат след приключване на досъдебното производство. Но по преценка на наблюдаващия прокурор и след съгласуване с разследващите това може да стане и по-рано.

Адвокатът отказа да коментира разследването, тъй като то е на изключително ранен етап. А обвинението е само схематично, без да има индивидуализация, като са преписани пет- шест текста от Наказателния кодекс.

Павел Александров има повдигнато обвинение в сговор за вършене на престъпления по служба, присвояване, нарушаване на разпореждане със служебни пари и други. Сред тях обаче не фигурира това за подкуп, което да предполага изземване на вещите. Според Ангелова разследващите са предприели това действие като обезпечение при евентуална осъдителна присъда.

По повод обвиненията, че като директор на фонда Александров е работил само с д-р Гюрай Ходжев (също обвиняем), Ангелова обясни, че Ходжев е единственият представител на турските болници "Аджъбадем", в които са изпращани за лечение български деца. Адвокатът допусна, че е възможно целта на акцията срещу Александров да е била и дискредитирането на Ходжев във връзка с извършваната по това време продажбата на болница "Токуда" и "Сити клиник".

На този етап други доказателства не са представяни на Александров по така повдигнатото му обвинение. "От опита, който имам като адвокат, знам, че като има безспорни доказателства, те винаги ги предоставят", обясни адвокатът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес