Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Илиев: Електоратът на ДПС може да бойкотира изборите

20 септември 2024, 10:29 часа • 506 прочитания

“Няма съмнение, че в момента инерцията от процесите в последния месец отиде при Пеевски, въпросът е, че това не е спринт, а маратон и ще е важно буквално до отчитането на протоколите кой как ще се представи“.

Това каза по БНР политологът и журналист в Actualno.com Ивайло Илиев. Според него в случая знаем, че избирателите на Пеевски ще се появят по време на самата кампания, след като преминат някои мобилизационни процеси сред този електорат, да се изразя най-меко.

“Много тези бяха изказани, аз ще споделя едно по-непопулярно мнение, малко и като провокация ако щете - дали за онзи най-омаломощения електорат, който си представят част от колегите аналазитари и политолози - на отрудените бедни турци, баби от родопските села, от разградските и шуменските общности и т.н. - дали за тях дори един плакат с лика на Доган и номера до него няма да са достатъчни за тези по-скромни хора, които му имат страха и авторитета, а и които надали са проследили в пълнота съдебните саги.

Още: Доган отиде в централата на ДПС, ще реди листите (ВИДЕО и СНИМКИ)

Две прогнози

И две прогнози от мен относно голямата картина -1. Всички съдебни саги няма да предизвикат в крайна сметка никаква мобилизация, а напротив – електоратът на ДПС може и да бойкотира тези избори и да разпредели поравно и по малко двете сили, т.е. да откаже да гласува в знак на протест срещу тези процеси, които протекоха. И 2. Ролята на кметовете ще е определено съществена - онези снимки на Пеевски с партийните градоначалници не бяха случайни и показаха как ще се работи по места.“

Невъзможното “ново начало“ вляво

“Партийният разпад е аналогичен, тук “новото начало“ няма как да се случи с партийните отломки на прехода и с комунистическата линия, която се прокрадва. Хиляди пъти сме говорили и с вас, и в ефира ви и при ваши колеги как младите хора на запад са по-леви и обосновано леви, защото имат адекватно представителство, което отстоява младежките политики. Тук имаме едни вътрешнопартийни боричкания между олигархични и корумпирани кланове, които за капак се пренесоха и върху институциите - ЦИК и ВАС – те станаха тепиха, на който да се провеждат тези мазни кални битки между корумпирани и по-корумпирани и между комунисти и по-големи комунисти, да речем.

Още: Нови играчи, стари познайници: Вижте всички партии и коалиции, които ще участват на изборите на 27 октомври

Така че, за да затворя въпросът за БСП, нека новото ръководство, което е с критично ниски нива на харизма, да покаже как и дали не се е случила единствено борба за постове и да видим дали ако в крайна сметка има повишаване на електоралната тежест, то дали няма тя няма да се дължи просто заради липсата на Нинова, а не толкова заради тях.“

Нищо друго, освен Пеевски

Още: Пировият победител Борисов пак опита да се оправдае с ПП-ДБ, но разказът вече не хваща: Анализ

“Когато институционалната ни архитектура е поставена на карта и е пред тотална разруха, няма как да очакваме едни избори да оздравят системите до степен, в която ние като граждани да им имаме доверие и да кажем, че имаме професионални, добре работещи и силни институции, че имаме нормална и независима съдебна система, че имаме регулатори и контролиращи органи, от които реално зависи ежедневния ни животи те да са ефективни и т.н. Тоест, на тези избори, кой ще е основният въпрос, на който ние с гласа си да дадем отговора – не знам дали има такъв въпрос. Основният въпрос – защо отидохме на тези избори – се замете и вече никой не си спомня дори, а и явно се оказа, че не е важно. Някой да говори за Шенген, за Еврозона, за регулатори, за реформи, за ПВУ, но не само преди избори? Има ли нещо градивно извън Пеевски-Пеевски-Пеевски, извън обидите, извън джентълменствата?

Още: ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Затова няма как да не са верни думите на Иван Кръстев, че това е общество е разкъсвано от цинизъм и недоверие – при такова политическо представителство и при такова поведение, което рефлектира пряко върху обществените разбирания за управлението и това агиткаджийство по най-дребните теми.“

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес