Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" искат парламентът да излезе с декларация след думите на Николоски срещу българите

20 септември 2024, 10:20 часа • 367 прочитания

"Възраждане" искат парламентът да излезе с декларация след думите на Николоски срещу българите. Това каза стана ясно от думите на лидера на партията Костадин Костадинов пред медиите в парламента след грозните обиди на македонския вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски срещу българите. 

"Осъзнаваме, че това е съзнателно търсена политика на провокации, които нашето правителство отиграва изненадващо добре. В този случай смятаме, че Народнотсо събрание трябва да помогне, защото като законодателна институция имаме задължението също да се произнесем - умерено и дипломатично без да влизаме в тона на отсрещната страна", заяви Костадинов. ОЩЕ: След скандала между Скопие и София: Мицкоски отива в Брюксел

Според него с тази декларация трябва да уведомим партньорите на ЕС за това, което се случва от другата страна на границата, че има саботаж и той е срещу общоевропейски политики, каквато е коридор номер 8. "Когато искаш да си в един общ европейски дом, трябва да спазваш политиката на този общ европейски дом. Едно от условията е добросъседство", каза Костадинов, отбелязвайки, че със Скопие имаме подписан Договор за добросъседство, който се нарушава.

Искат извънредна външна комисия

Костадинов заяви, че групата му ще инициира извънредно заседание на външната комисия в парламента. "Ние сме подготвили декларация, която ще внесем във външната комисия. Проблемът е, че комисията по външна политика не се е свикала нито веднъж под мъдрото ръководство на Бойко Борисов. Всъщност един път се свика, за да се приеме правилник за работа", коментира Костадинов. ОЩЕ: В Северна Македония си изпуснаха нервите, но нека да не "драскаме клечката"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес