Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 19 септември 2024 г.

19 септември 2024, 22:00 часа • 726 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 септември 2024 г.

БЪЛГАРИЯ Е ЗАМЕСЕНА В ДОСТАВКАТА НА ПЕЙДЖЪРИТЕ-БОМБИ ЗА "ХИЗБУЛА": ТВЪРДЕНИЕ ОТ УНГАРСКА МЕДИЯ

Регистрирано в България дружество е продало на ливанската шиитска терористична групировка "Хизбула" пейджърите, които преди 2 дни се взривиха едновременно, убивайки десетки и ранявайки тежко и по-леко стотици и хиляди бойци на "Хизбула". Твърдението е на унгарския сайт Telex.

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА ЗА ПЕЙДЖЪРИТЕ ЗА "ХИЗБУЛА": АДРЕС СЪС СТОТИЦИ ФИРМИ (СНИМКИ)

Базираното в София дружество Норта Глобъл ЕООД (част от компанията Norta Global Ltd.), което е собственост на норвежки гражданин, е закупило пейджърите от Тайван, а на адресът в София са регистрирани още 196 фирми, научи Actualno.com.

БОРИСОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА МАКЕДОНСКИЯ МИНИСТЪР: АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ, НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА РАЗГОВАРЯ С ТЯХ

Оставка на този министър. Ако не го направят - нито президент, нито министри, нито партии трябва да се виждат, разговарят с тях. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента във връзка с грозните обиди на македонския вицепремиер и министър Александър Николоски, че българите са мизерници и че нямаме обща история.

С ИСТЕРИЧНАТА СЪПРОТИВА НА ПЕЕВСКИ И ГЕРБ: АНТОН СЛАВЧЕВ ОСТАВА ШЕФ НА АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ (СНИМКИ)

След близо пет часа дебати и скандали Народното събрание не успя да освободи Антон Славчев като и.ф. председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа (КОНПИ).

ХАРТИЯТА ЗА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ: ВЕЧЕ 50 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СПОРЕД "СИЕЛА НОРМА"

50 пъти са се увеличили дефектиралите машини за гласуване заради използваната от тях хартия, която не отговаря на стандарта за принтерите. Това заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

КАК ПЕЕВСКИ РАЗШИРЯВА ВЛИЯНИЕТО СИ ПО МЕСТА И КАКВИ СА ХОДОВЕТЕ НА ДОГАН: СПЕЦИАЛЕН АНАЛИЗ НА ДОБРОМИР ЖИВКОВ (ВИДЕО)

Ние се намираме в преходен период от опита на българското общество да се откъсне от модела на управление през последните 15 години, на принципа на завладяната държава, в която няма самостойни институции. Това заяви в предаването "Студио Actualno" социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков, коментирайки последни дни от работата на 50-то Народно събрание.

БЪЛГАРИЯ Е ЖАДНА: МРАЧНИ ДАННИ ЗА ВОДАТА У НАС ПРЕЗ 2024 Г.

Месеците юни и юли 2024 година са били изключително сухи – това показват цитирани от служебния екоминистър Петър Димитров данни на НИМХ. Димитров говори по темата в отговор на въпрос на депутата от БСП Красимир Йорданов.

МОЖЕЛ ЛИ Е РЪКОВОДИТЕЛ ПОЛЕТИ ДА ПРЕДОТВРАТИ КАТАСТРОФАТА НА L-39: ДИМИТЪР СТАВРЕВ В СТУДИО ACTUALNO (ВИДЕО)

Българските пилоти няма на какво да летят - тази "тъжна реалност за авиацията" открои в Студио Actualno експертът Димитър Ставрев от специализираното издание "Клуб Криле". Той анализира възможните версии за катастрофата на L-39ZA "Албатрос" на авиобаза "Граф Игнатиево", при която на 13 септември загинаха двама пилоти.

F-16 ИДВАТ, А САМО ДВАМА НАШИ ПИЛОТИ ЩЕ СА МИНАЛИ ЦЕЛИЯ КУРС: ГОВОРИ АВИАЦИОНЕН ЕКСПЕРТ (ВИДЕО)

Проблемите с липсата на достатъчно самолети в българските Военновъздушни сили са налице и изглежда, че промяна няма да има дори с идването на F-16 Block 70 от САЩ.

БЪЛГАРИТЕ ВЯРВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ В ЕС И НАТО, ВСЕ ПО-МАЛКО В РУСИЯ

Половината от българите искат да са част от западния свят - около Европейския съюз и НАТО, докато 17 на сто предпочитат да се позиционират около политиките на Русия и незападните сили. Близо 1/3 от сънародниците ни отговарят с "нито едното, нито другото", показва ново проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

КОЙ ЛЯГА С МИТРОФАНОВА И СТАВА С ПУТИН? ЗАКОНЪТ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ НЕ МИНА В КОМИСИЯ

Законът за чуждестранните агенти на "Възраждане" не мина през водещата парламентарна комисия по културата и медиите.  "За" него гласуваха едва 2-ма народни представители, "против" - 6-ма и "въздържали се" - 2-ма, с което той бе отхвърлен. 

КОЛКО Е ХУБАВО В БРИКС: И В ШВЕЙЦАРИЯ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА ПРОКАРВА ТАЗИ ЛИНИЯ

След като западните политици и медии мълчаха или се присмиваха на БРИКС в продължение на години, възприятията на Запад се променят. Откакто турският президент Реджеп Ердоган поиска членство в БРИКС, тази тема започна да се споменава и в швейцарската преса. Това пише в анализ в швейцарското издание Weltwoche, което е известно като защитаващо десни позиции, понякога крайни. Медията поддържа линия твърдо против "социалната държава" и отделянето на повече средства чрез държавния бюджет за социални дейности и услуги, отрича и научните доказателства за събития като глобалното затопляне.

И БЕЗ ЗАПАДНИ РАКЕТИ УКРАЙНА СТЪЖНЯВА ЖИВОТА НА РУСИЯ: С ТЯХ – ОЩЕ ПОВЕЧЕ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Продължаващите успешни украински операции в руския тил – дълбоко на руска територия, оказват и ще оказват все по-голям натиск срещу руската армия на ниво извършване на операции в Украйна – това е оценка в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Оценката е заради огромния удар срещу руски оръжеен склад в Тверска област в ранните часове на 18 септември: Много изпарени убити руски военни в Торопец: Подозрения от Z-блогър (ВИДЕО и СНИМКИ)

НЕТАНЯХУ ИМА "КАРТБЛАНШ" ЗА ОФАНЗИВА В ЛИВАН? ИНДИКАЦИИТЕ СЕ ТРУПАТ ЕДНА СЛЕД ДРУГА

 

Предстои ли израелска офанзива срещу Ливан, след като в два поредни дни пейджъри на бойци на "Хизбула" избухваха, като убиха десетки и раниха стотици - това е въпросът на дневен ред в Близкия изток. А индикации за подобен сценарий се трупат една след друга.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес