Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният виновник зад провалите на Барселона на европейската сцена

20 септември 2024, 10:28 часа • 600 прочитания

Вече почти десетилетие Барселона няма титла от Шампионска лига и се надява, че сезон 2024/25 най-накрая ще бъде този, в който ще счупи каръка. С Ханзи Флик начело, каталунците започнаха ударно в Ла Лига, постигайки 5 победи в 5 мача. Но всяко хубаво нещо има своя край, и той дойде и за размечтаните "блаугранас". Барса се спъна на старта на "турнира на богатите", започвайки европейската си кампания, както завърши миналата - със загуба и червен картон. 

Барса отново се спъна в Европа

Монако посрещна каталунците в първия кръг на новата Шампионска лига. Екшънът в мача не се забави. Само след 11 минути дойде ключовият момент, който сякаш реши развоя на двубоя. Каталунският страж Марк-Андре Тер Стеген даде спорно подаване към Ерик Гарсия, въпреки че имаше доста опции, а бранителят загуби топката и фаулира съперника. Главният съдия не се поколеба и показа червен картон на 23-годишния испанец, оставяйки Барса с човек по-малко. Не след дълго Магнес Аклиуш откри резултата за Монако, след като френският отбор обсипа вратата на Барселона с удари заради численото си предимство.

Отново Ламин Ямал успя да върне доста скучната Барселона в играта с гръмотевичен гол извън наказателното поле. През второто полувреме доминацията на Монако продължи, тъй като Барселона не успяваше да създаде собствени шансове и да застраши вратата на монегаските. 20 минути преди края на срещата домакините възстановиха преднината си чрез гол на Джордж Иленихена, оформил крайния резултат от 2:1.

Главният виновник на Барселона в европейските турнири

Както много пъти досега в европейските вечери, именно Тер Стеген беше най-големият проблем за Барса. Точно грешката на германкия страж коства на отбора трите точки. Слабият пас на Тер Стеген стана причина за червения картон на Гарсия, преди германецът да се провали на близката си греда при първия гол на Монако. След това не беше убедителен и при победния гол на французите, тъй като ударът на Иленихена мина право през него, след като той се хвърли твърде рано.

Марк-Андре Тер Стеген

С допуснатите два гола Тер Стеген допълни една статистика, с която никой вратар не може да се гордее. Попадението на Иленихена във вратата на германеца беше под номер 99... в 85 срещи. Припомняме, че 32-годишният страж бе на вратата и при най-разгромната загуба на тима в Шампионска лига - загубата с 8:2 от Байерн Мюнхен през 2020-та година.

Преди дни в прекия съперник Реал Мадрид бяха сигурни, че много скоро Барселона ще се подхлъзне, и това се случи.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес