Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромите в Катуница обикаляли и плашели: "Гяури, днес ще мрете"

29 февруари 2012, 15:52 часа • 9724 прочитания

В деня на инцидента в Катуница цяла колона от коли с роми са обикаляли улиците на селото с цел сплашване. Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание в Пловдивския окръжен съд по делото срещу Симеон Йосифов, причинил смъртта на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, предаде „Фокус”.

По думите на бащата на загиналото момче – Атанас Петров, никой от селото не е очаквал толкова много роми. Те са викали „Гяури, днес ще мрете”. Внукът на Рашков е размахвал сабя. По-късно тази сабя е минала в ръцете на друг – Нихат Алиев, също свидетел. Той отрече това по време на разпита пред съда.

Бе направена очна ставка в залата, а съдията предупреди, че Алиев може да отиде на прокурор за лъжесвидетелство.

Симеон Йосифов, водачът на микробуса, обвиняем по днешното дело за смъртта на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, е имал техническата възможност да предотврати това произшествие и то да не завърши със смърт. Това съобщи извън съдебната зала инж. Пламен Петров, един от четиримата експерти, изготвили комплексната автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

По думите на Петров, загиналият Ангел Петров не е имал никакъв шанс след като вече е бил повлечен от буса. Изключено е шофьорът да не е видял момчето, сочи още експертизата. Шофьорът е можел да задейства спирачната система, за да предотврати произшествието, твърдят експертите. Те допускат, че в момента преди да се случи инцидентът е имало някакъв контакт между пострадалия и водача, но това не е обект на тяхната експертиза. Инж. Петров разказа, че микробусът е бил спрял, а загиналият се е намирал на разстояние един метър пред него. В един момент микробусът е потеглил и е последвало бутане на момчето, което е било с лице към микробуса. Ангел се е опитал да се захване в предната част на автомобила, вероятно в областта на чистачките, и по този начин той е пропътувал около 20 метра. След това се е изпуснал, попаднал под микробуса, бил е прегазен и влачен още 20 метра. Комплексната експертиза е в резултат от единодушното мнение на четирима експерти, които твърдят, че това произшествие е можело да бъде предотвратено от шофьора.

В залата присъстват много жители на „Столипиново”, както и хората от Катуница. В обвинителния акт се казва, че Кирил Рашков е бил обещал по 100 лева на хората от Столипиново, за да се явят в Катуница и да покажат, че Рашков има много приятели с цел сплашване на населението.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес