Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на Национален фонд "Култура": Трябваше да спасим парите от ПВУ, няма да има нулева година

20 септември 2024, 10:35 часа • 413 прочитания

Преди няколко дни група независими артисти алармираха, че имат сериозни притеснения относно дейността на Национален фонд "Култура", подадените от тях проекти по различните програми и евентуалното изплащане на парите по ПВУ.

Артистите твърдят, че фондът не е подал информация за нито една от програмите, не е ясно колко и какви проекти са кандидатствали и именно това ги притеснява, че се задава нулева година, заради която не просто ще бъде ощетено културното развитие на страната, но и ще бъде засегнат бюджетът на НФК за 2025 г.

От Actualno.com потърсихме за коментар директора на Национален фонд "Култура" - Диана Димитрова, с молба да отговори чрез нас на въпросите на артистите. Тя откликна и изпрати своите отговори, чрез които дава някаква яснота какво се случва в НФК и какво може да очакват творците, които са кандидатствали тази година и са в очакване на сформиране на комисиите и класиране на проектите.

Още: Найден Тодоров: 95 млн. лв. за култура по Плана за възстановяване чакат да бъдат усвоени

----------------------------

Снимка: Министерство на културата

Защо не са излезли до момента резултати по програмите на Национален фонд "Култура", стартирали през юни 2024? 

Резултатите по програмите на Национален фонд "Култура" са последният етап от предхождащия ги процес по обработване и оценка. За всяка програма се сформира техническа и експертна комисия. Първата отговаря за тяхната допустимост, а втората – за оценяването им. Към този момент техническите комисии са приключили с дейността си, но срещаме трудности при формиране на експертните такива, което е в правомощията на Управителния съвет на Фонда. Отговаряйки на законовите разпоредби, както и с цел прозрачност и обективност при създаването на експертни комисии, УС на Фонда одобрява списък на лица, които да бъдат част от експертните комисии. В хода на привличането им към оценяването на проектите се оказа, че немалка част от посочените лица нямат възможност да участват в тази дейност, а други са в конфликт на интереси, т.к. са подали проектни предложения по съответната програма. Това затруднява етапа по сформиране и съответно оценка на проектите. Важен детайл е и че различните програми не стартират по едно и също време, така например има такива, които са започнали в края на месец юни и предвид задължителния гореописан процес, няма как да се постигнат по-кратки срокове. 

В каква ситуация се намира НФК?

Въпреки високата мотивация на целия екип на НФК обемът от работа, с който сме ангажирани, е нараснал в пъти през последните години, а бройката на щатните служители е все още едва единадесет за целия Фонд. Пример за това е, че през 2020 година НФК е разпределял средства в размер на няколкостотин хиляди лева, а днес говорим за милиони. Въпреки трудностите съумяваме да изпълняваме в срок приоритетните дейности. Отчитаме, че от свръхнатовареността на екипа страда възможността ни за пълноценна и навременна комуникация с всички кандидатстващи по програмите. 

Какви са резултатите от работата на НФК от началото на годината - вече над 9 месеца?

Моят професионален ангажимент с Фонда започна преди малко повече от 4 месеца. Позволете ми да не коментирам работата на предишни колеги. Това, което беше огромно предизвикателство непосредствено след встъпването ми в длъжност, бе да спасим парите по ПВУ, тъй като знаете, че европейските управляващи органи отправиха изискване за промяна на условията на вече пуснати процедури. Аргументите им бяха съществени и нямаше как да не се съобразим със забележките им. Обратното означаваше да не получим средствата по ПВУ. Всичко това от една страна беше допълнително ангажиране на фонда с нови правила и процедура, от друга страна - демотивира и разгневи справедливо голяма част от кандидатстващите по тези програми, които трябваше наново да кандидатстват по новите процедури. Този проблем бе преодолян в съвместната ни работа с Министерството на културата и Министерството на финансите.

Какъв е броят на подадените проекти по програмите до момента?

Имаме близо 650 проекта по приключилите процедури по индикативната програма, която приключи и около 1200 по други програми, като очакваме общият им брой да достигне около 1900 - 2000 проекта. 

Сформирани ли са комисиите по всички програми и кога се очаква да бъдат публикувани резултатите?

Отговорът е в първия въпрос, като все още работим по сформирането им.

Ще бъде ли нулева 2024 година за НФК?

Със сигурност няма да бъде нулева година. Нещо повече – имаме амбицията да завършим успешно всички процедури и средствата да бъдат придвижени към одобрените в рамките на тази година.

Още: "Институционален и политически натиск": Националният фонд "Култура" заплаши със стачни действия

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес