Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

25 години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето

19 ноември 2014, 12:19 часа • 13000 прочитания

Протестно събитие срещу незачитането на нормите на Конвенцията на ООН за правата на детето от институциите на държавата ни ще се проведе на 20-ти ноември от 12.30 часа в пространството на "триъгълника на властта" в София (пространството пред Народно събрание 2, между Президентството и Министерски съвет). Поводът е 25-та годишнина от приемането и от Общото събрание на ООН. В България тя влиза в сила още през 1991 г. Конвенцията е глобален договор за признаване и закрила на правата на децата.

Основният й принцип е зачитане на достойнството, и на равните и неотменни права на всяко дете. Това не е просто документ, даващ насоки и препоръки към държавите-членки.

По силата на Конституцията на Република България Конвенцията има приоритет пред нормите на вътрешното законодателство, които й противоречат. Тя носи силата на закон, който държавата ни е длъжна да изпълнява, и който няма право да пренебрегва и заобикаля. Тази година, на 20-ти ноември, Конвенцията навършва 25 години - възраст, която налага равносметка.

Логичен въпрос е: "Спазва ли държавата ни ангажиментите си по Конвенцията?" Действителността, в която живеем, дава категоричен отговор - не. Реалностите са: Образование, наследено от миналото, в което правата и интересите на децата са поставени на последно място; образование, чиято ефективност не се оценява безпристрастно; не се използва чуждият опит за извеждането му на съвременно ниво; образование, което поставя в конфронтационна среда ученици и учители и често е унизително и за двете страни; образование, в което развитието на личността на децата и зачитането на индивидуалните им различия отстъпва пред налагането на унифициране на базата на посредствени норми; образование, в което насилието ражда насилие.

В Република България днес новородени се продават така, както се продават автомобили втора употреба. На същите цени. Институциите "не знаят" това, но пък има законов чадър над осиновителната мафия, се казва в обръщение на Асоциация 24.

Деца се отнемат от родителите им и се вкарват в система, целяща усвояване на европейски и бюджетни средства и създаване на работни места. Естествено - "с грижа за детето". Ефектът върху емоционалното и психическо здраве на засегнатите подрастващи не се отчита. Децата - жертви на родителски конфликти, които държавата не намира начин да регулира и санкционира се увеличават. За родителското отчуждаване - едно изключително опасно явление с трайни и дълбоки негативни последствия върху психиката на детето, държавата няма работещи механизми на противодействие.

И, разбира се: "правото на всяко дете на жизнен стандарт, съответствуващ на нуждите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и социално развитие" (цитат от Конвенцията) звучи като едно добро пожелание към идните поколения... и нищо повече. На плакат ще бъдат представени текстовете от Конвенцията, които в най-голяма степен се нарушават от държавата. В деня на 25-та годишнина на Конвенцията приканваме всеки родител, който смята че децата му не са имали това отношение, което изискват поетите ангажименти към правата на децата, да донесе стара плюшена играчка и да направим заедно една "плюшена грамада".

Играчка за купчината може да бъде донесена и в знак на съпричастност към децата, лишени от безгрижно детство.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес