Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кой край на България Покреклото е любимо ястие на всички и как се приготвя?

01 март 2024, 19:11 часа

Това е много старо българско ястие. То е характерно за Северна и Северозападна България. Приготвя се, когато се коли прасето.

Взема се месото от бузите и се отделя сланината, езика, бял дроб, дебелите черва, далака, бъбреците, сърцето, черният дроб. Всичко това се нарязва на кубчета в сурово състояние.

Първо в съда се слага сланината да се пържи, за да се стопи. След това се прибавят останалите дреболии, без червата и черният дроб.

Изпържват се хубаво, след това се добавя нарязан кромид лук, добавят се червата /предварително измити хубаво, сварени и нарязани/ и се сипва топла вода да покрие месото.

Лещата на мама: Лесно и много вкусно

Оставя се да ври, след което от само себе си като по изври водата се пържи и се бърка да не загори до тогава, докато месото започне да се къса и да се сварят хубаво червата.

Тогава се добавя и черният дроб. Добавят се червен пипер, черен пипер и чубрица, слагайте повечко, за де се овкуси добре с миризми.

Отделно се счуква чесън 4-5 глави заедно с печени натрошени  напукани люти чушки. Може да сложите сладки, ако не обичате лютиво.

Това се прибавя към покреклото ,разбърква се и се маха от огъня. Трябва мазнината да е изплувала и да е останало на мазнина, водата да е извряла.

Едно време се е съхранявало в делва, котленка, тенджера на студено. Сега се съхранява в буркани и се стерилизира.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес