Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С пари на Путин ще се възстанови 1/4 от енергийните нужди на Украйна за зимата (ВИДЕО)

19 септември 2024, 15:21 часа • 828 прочитания

Европейският съюз отпусна още 160 милиона евро на Украйна за предстоящата зима, като подкрепата за енергийната сигурност на страната от февруари 2022 г. насам достига вече поне 2 млрд. евро.

"Днес предоставяме още 160 млн. евро за тази зима, включително близо 100 млн. евро от постъпленията от замразените руски активи в ЕС. Русия трябва да плати за разрушенията, които причини", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с директора на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол.

Още: ЕП: Страните да вдигнат ограниченията, за да може Украйна да ползва западно оръжие срещу Русия

ЕК: Половината от украинската енергийна инфраструктура е унищожена

"След един месец ще се навършат 1000 дни от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. 1000 дни на абсолютна жестокост от страна на Кремъл. От самото начало те се прицелиха към енергийната инфраструктура на Украйна, за да се опитат да потопят страната в тъмнина. Половината от цялата енергийна инфраструктура на страната е унищожена. Това е приблизително толкова, колкото е капацитетът на трите балтийски държави заедно. Това ви дава представа за бруталността на тези атаки", заяви Фон дер Лайен.

"А само преди две седмици, на 26 август, по време на 12-часова атака бяха изстреляни повече от 230 ракети. Те бяха насочени към електроцентрали, подстанции и друга ключова инфраструктура. Милиони украинци останаха без електричество за няколко часа. Като приятели и партньори на Украйна трябва да направим всичко възможно, за да запазим осветлението. И тъй като зимата наближава, трябва да осигурим топлина на смелите хора в Украйна, като същевременно поддържаме икономиката в добро състояние", подчерта председателят на ЕК.

Още: Още 400 млн. евро допълнителна военна помощ от Германия за Украйна

Фон дер Лайен обеща подкрепа в три направления

Украйна се нуждае от 17 гигавата енергийни мощности за тази зима. Затова Фон дер Лайен предложа действия в три области - ремонт, свързване и стабилизиране.

Снимка: European Union

Ремонт

Що се отнася до ремонта, 80% от топлоелектрическите централи на Украйна са разрушени, както и една трета от водноелектрическите й мощности. "Целта е тази зима да възстановим 2,5 гигавата мощности. Това е приблизително 15% от нуждите на Украйна", отбеляза председателят на ЕК.

"И ще продължим да координираме цялата възможна подкрепа от нашите държави членки чрез механизма за гражданска защита. Досега успяхме да изпратим повече от 10 000 генератора и трансформатора, а помощта е все по-голяма. В момента в Литва се демонтира цяла топлоелектрическа централа, която с наша помощ се изпраща парче по парче в Украйна и след това се възстановява в Украйна. Това показва голямата продължителност на желанието на Европейския съюз и на държавите членки да подкрепят Украйна", посочи тя.

Още: И без западни ракети Украйна стъжнява живота на Русия: с тях – още повече (ОБЗОР - ВИДЕО)

Износ

Вторият елемент, който ще помогне за покриване на нуждите на страната през зимата, е износът на електроенергия.

"Може би си спомняте синхронизацията на украинската мрежа с нашата, която започнахме през февруари 2022 г., точно когато избухна войната в Русия. Тогава бяхме планирали да направим това свързване на украинската мрежа с европейската през следващите две години. Но когато Русия ни нападна, направихме всичко възможно да ускорим този процес. И вместо за две години, украинската мрежа беше свързана с европейската за две седмици. Това ни позволява сега да изнасяме така необходимата енергия за Украйна. Изнасяме 2 гигавата електроенергия за Украйна, което покрива и около 12% от нуждите на страната през зимата", аргументира се Фон дер Лайен.

Това компенсира например еквивалента на загубата на електроенергия от АЕЦ "Запорожие", която от 2022 г. е под руски контрол.

"С нашите два стълба - ремонт и свързване, ние покриваме над 25% от нуждите на Украйна за зимата. Голямата част, разбира се, трябва да бъде произведена в Украйна", допълни Фон дер Лайен.

Още: Зеленски: Планът ни за победа е готов, всичко е отработено

Стабилизиране на енергийните потоци

"Ние стимулираме децентрализираното производство на енергия. Това включва внедряване на повече възобновяеми енергийни източници в страната. Както знаете, соларните панели на покривите са по-трудни за поразяване и по-лесни за поправяне, отколкото голямата централна инфраструктура. И докато това помага за осигуряването на по-стабилен енергиен поток в страната, то също така придвижва напред енергийната независимост на Украйна и прехода към чиста енергия", заяви председателят на ЕК.

Например ЕС изпраща соларни панели на 21 болници в страната, за да осигури непрекъснати енергийни доставки. Осем от тях ще бъдат напълно оборудвани до тази зима.

"Освен това споделяме експертен опит и работим заедно с Украйна по въпросите на кибернетичната осведоменост и киберсигурността, за да направим енергийната им система по-устойчива. Тези три цели - ремонт, свързване и стабилизиране - изискват значителна финансова подкрепа. Като цяло оценяваме, че нашата подкрепа за енергийната сигурност на Украйна от февруари 2022 г. насам възлиза на най-малко 2 млрд. евро. И това е ниска оценка, тъй като тя не отчита всички дарения в натура.

След две седмици започва отоплителният сезон. Тъй като температурите падат, Европейският съюз е готов да увеличи подкрепата си за Украйна. Подготвяме се за зимата заедно. След тази пресконференция утре ще замина за Киев, за да обсъдя тези въпроси лично с президента Зеленски", завърши Фон дер Лайен, цитирана от пресцентъра на ЕК.

Още: Зеленски и Фон дер Лайен се срещат утре в Киев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес