Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна смени имената на над 300 селища, свързани с Русия и СССР

19 септември 2024, 14:40 часа • 854 прочитания

Украинският парламент, Върховната Рада, гласува за промяна на имената на 327 населени места, които са били свързани с Руската империя или Съветския съюз, съобщи „Киев Индипендънт“.

Парламентът забрани повечето съветски и комунистически символи, имена на улици и паметници, като част от процеса по декомунизация през 2015 г. Много градове, получили нови имена при управлението на съветските власти, бяха преименувани, за да отразяват украинската си идентичност.

Президентът Володимир Зеленски подписа закон през април 2023 г., забраняващ именуването на географски обекти в Украйна на руски личности или исторически събития в отговор на руската инвазия.

Още: И без западни ракети Украйна стъжнява живота на Русия: с тях – още повече (ОБЗОР - ВИДЕО)

Историческо решение

Депутатът Роман Ложински описа решението като „наистина историческо“ и „такова, каквото трябваше да бъде взето преди 33 години“, когато Украйна получи независимост.

„Имената, наложени ни от Москва през вековете, най-накрая ще попаднат в кошчето на историята. Градовете и селата ще се върнат към историческите си имена или ще получат нови, предложени от местни съвети“, каза Ложински.

Без червено в имената

Още: Върховната Рада на Украйна прие рекорден военен бюджет

Градовете, чиито имена ще бъдат сменени, включват Червоноград в Лвовска област. Името на града се отнася до червения цвят, до преименуването му от съветските власти през 1951 г. се е наричал Христинопил. Новото име, Шептицки, е името на украински епископ от региона.

Село Красноград в Харковска област, чието име също се отнася до червения цвят, ще бъде преименувано на Берестин, по името на близката река Берестова.

На град Дружба в Сумска област е възстановено името Хутир Михайловски. Това беше оригиналното име на града преди да бъде променено на Дружба, което означава приятелство, от съветските власти през 1962 г. От началото на пълномащабната инвазия градът редовно попада под атаки заради разположението си. Той се намира на няколко километра от границата с Русия.

Още: Украинските служби спрели провокатори, целящи да превземат парламента (СНИМКИ)

Новомосковск, град в Днепропетровска област, е преименуван на Самар, което се отнася до първоначалното име на местното казашко селище, преименувано на Москва през 1794 г.

Според Ложински Върховната Рада все още трябва да вземе решение за именуването на още 200 населени места в цяла Украйна.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес