Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 15 минути ви трябват, за да приготвите ефектно ресторантско ястие

16 ноември 2021, 09:55 часа

Ако имате картофи и сол, можете да приготвите повече от стандартните картофени гарнитури, с които сте свикнали през годините. Има и друг кулинарен метод, който често се сервира в ресторантите към редица изискани ястия. Картофените топки изглеждат много естетически, имат оригинален вкус и приятна текстура. Такава гарнитура има всички шансове да засенчи основното месо, така че определено трябва да опитате да ги приготвите.

Целият вкус на ястието е в контраст с консистенцията - хрупкава черупка отвън и крехки картофи отвътре. А подготовката е толкова проста, че ще ви се прииска да приготвяте тези топчета отново и отново. Ще ви трябват произволно количество картофи и сол, както и олио за пържене.

Наичн на приготвяне

Настържете картофите на ситно, нарежете част от зеленчука на възможно най-малки кубчета.

Сложете настърганата маса върху цедка и оставете течността да се отцеди, след това я комбинирайте с кубчетата, добавете малко сол и омесете.

Изсипете олио в съд за пържене, загрейте го до 180 ° C. Не загрявайте по-малко от 170 ° C, но и да не е повече от 180 ° C. Не забравяйте да проследите оптималната температура с термометър. Ако не, потопете клечка за зъби в олиото. Ако върхът бълбука, сте готови за пържене.

Оформяме топчета от картофи, изстискайте ги максимално, така че цялата излишна течност да изчезне.

От един картоф ще се получат около 5 топки, ръководете се от това в самото начало, като определяте количеството маса за топките.

Потопете топките в масло, запържете до златисто кафяво. След около 6-7 минути са готови и могат да се извадят и да се поставят върху хартиени кърпи.

Оставете олиото да се отцеди и сервирайте.

Необходими са нарязани на кубчета картофи, така че консистенцията на топчетата да е наистина контрастна и вкусна.

Ако искате нещо малко по-оригинално, навийте вътре резен моцарела или друго сирене по ваш избор. 

На практика можете да експериментирате със съставките до безкрайност, важното е само да не прекалено течна масата, за да се запази формата. Можете да „напълните“ топките с продукти по ваш избор. В случая сме ви предложили класическата рецепта за картофени топчета.

Тази гарнитура нез затруднение ще засенчи основното ястие, което сте приготвили.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес