Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как в Италия приготвят истинското тирамису

22 февруари 2023, 07:45 часа

Тирамису - много ефирен, деликатен италиански десерт, с невероятен контраст на сладък маслен крем и горчивия вкус на силното кафе.

Класическата рецепта за Тирамису задължително включва: Крема сирене Маскарпоне, пилешки яйца, кафе еспресо, захар и бисквитиi, десертът обикновено се поръсва с какао на прах отгоре.

Тирамисуто е много популярно по целия свят, но родината му е Италия. Преведено от италиански, Тирамису означава „Вдигни ме“. Това странно име се тълкува по различни начини, например, че десертът е толкова деликатен и въздушен, че просто като го опитате - озовавате се в облаците. Има и версия, че означава „вдигни ме“, че Тирамисуто има някакъв ободряващ, вълнуващ ефект и италианските благородници са яли от този десерт преди любовни срещи.

съставки

· кокоши яйца 6 бр.

· крема сирене Маскарпоне 500гр

· захар 150гр

· бисквити продълговати или бишкоти 250гр

· кафе еспресо 300 мл

· какао на прах 1-2 с.л. лъжици

· коняк (по желание) 30-50гр

Ключът към успеха при приготвянето на Тирамису са качествените съставки.

Тирамису - стъпка по стъпка рецепта

Подготвяме всички съставки. Пригответе силно еспресо (300 мл) и го оставете да изстине.

Яйца (6 бр.) Измийте обилно в топла вода със сапун. Внимателно отделете белтъците от жълтъците. Важно е нито капка от жълтъка да не попадне в протеина, в противен случай протеините няма да се разбият. Слагаме белтъците засега в хладилника, ще ни трябват по-късно.

Към жълтъците добавете захарта (150 г).

Разбийте жълтъците със захарта, докато масата побелее, това може да отнеме няколко минути. Може да ви е останала неразтворена захар, ако не е твърде много, тогава не се притеснявайте, тя ще се разтвори по-късно. Ако е останала много захар, разбийте масата още.

Разпределяме разбитите жълтъци със захар в голям съд, добавяме там маскарпоне (500 г).

Внимателно разбъркайте жълтъците със захарта и маскарпонето с шпатула до гладкост. Вижте колко гъста е масата, ако се окаже течна, най-вероятно проблемът е в маскарпонето.

Разбийте белтъците с щипка сол до твърди връхчета, това може да отнеме около 3-7 минути, в зависимост от мощността на миксера. Не забравяйте да използвате чиста купа за разбиване и бъркалки за разбиване на белтъци, ако дори малко жълтък или друга мазнина попадне в белтъците, те може да не бъдат разбити.

Ако имате някакви съмнения дали белтъците са разбити до желаното състояние или не, просто внимателно се опитайте да обърнете съда с белтъците с главата надолу. Ако са добре разбити, тогава дори и да обърнете контейнера с главата надолу, разбитите белтъци ще останат в купата.

С помощта на шпатула разбъркайте крема с кръгови движения отдолу нагоре, т.е. повдигнете крема от дъното на съда към върха. Няма нужда да се бърза, направете всичко много внимателно.

Получава се много ефирен и деликатен крем Тирамису.

Охладеното кафе се изсипва в купа с плоско дъно, в която се поставя бишкотата. Ако правите Тирамису с коняк, тогава добавете коняк (30-50 г) към кафето си.

Потапяме всяка бишкота в кафе и веднага я изваждаме. Ако оставите бисквитките в кафето по-дълго, тогава в десерта те се оказват доста мокри.

Поставете напоените бишкоти кафе на дъното на формата. Тук можете да използвате голяма форма.

Разпределете около половината от крема върху блата, изравнете го.

Върху крема се нарежда втори ред напоени с кафе бисквити.

Отгоре се намазва с останалия крем, заравнява се и се прибира в хладилник за няколко часа, а най-добре през нощта.

Поръсете с какао на прах преди сервиране. Може да го замените с настърган шоколад.

И накрая, нашето Тирамису е готово. Опитайте, страхотно е! Добър апетит!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес