Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петима атлети заловени с допинг на Олимпийските игри в Париж

20 септември 2024, 11:16 часа • 406 прочитания

По време на Игрите в Париж тази година около една трета от състезателите са били тествани за допинг, като положителните резултати са били само 5, съобщи Международната агенция за тестване (ИТА). Това е с един по-малко от Олимпиадата в Токио през 2021 г., въпреки че тестваните са с 4% повече в сравнение с предишните игри и с 10% повече от Рио през 2016 г.

Петима олимпийци хванати с положителни проби за допинг 

ИТА, която отговаряше за тестването по време на олимпийските игри, заяви, че по време на събитието от 26 юли до 11 август са анализирани проби на 4770 спортисти - 39% от общия брой. От агенцията добавиха, че това е най-високият дял на тестваните спортисти досега, което следва интензивния тестов период по време на 2024 г., което означава, че 90% от състезателите са били анализирани поне веднъж преди Игрите. Агенцията добави, че най-голям брой тестове са били приложени на представители от най-многобройните участващи делегации: САЩ, Франция, Китай и Австралия.

Петимата спортисти с положителни проби в Париж са джудистите Саджад Ганим Сехен от Ирак и Мохамед Самим Файзад от Афганистан, както и нигерийската боксьорка Синтия Темитайо Огунсемилоре, конгоанският спринтьор Доминик Ласкони Муламба и боливийската плувкиня Мария Хосе Рибера Пинто. Петимата може да не са последните, които ще бъдат разкрити, тъй като от ИТА заявиха, че пробите на всички атлети се съхраняват дългосрочно и могат да бъдат анализирани отново.

ОЩЕ: Атлети са принудени да върнат олимпийските си медали, защото се разпадат

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес