Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на Ивицата Газа: Израел е разгромил "Хамас", но може ли да я унищожи?

20 септември 2024, 11:00 часа • 693 прочитания

Израел вероятно е победил "Хамас" в Хан Юнис (южната част на Ивицата Газа) и е в процес на постигане на победа в Рафах, на границата на анклава с Египет.

Разгром, но не и унищожение

Силите на "Хамас" и на двете места са претърпели сериозни загуби и вече не действат като ефективни военни единици. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва, че в случая може да се използва термина "разгром на вражеските сили". Разгромът настъпва, когато вражеските сили „временно или постоянно са загубили физическите си средства или волята си за борба“ и са принудени да отстъпят.

Още: САЩ настояват за дипломация след ударите на Израел по Ливан (ВИДЕО)

Разгромът на вражеските сили е дейност, която отнема много по-малко ресурси и време, отколкото унищожаването на тези сили. Унищожаването на вражеска сила изисква тя да бъде повредена до такава степен, че да не може повече да функционира, без да бъде напълно възстановена. Превръщането на поражението на бригадите на "Хамас" в унищожаване на организацията ще изисква допълнителни израелски или международни мерки, които да попречат на групировката да се възстанови.

Провалът на "Хамас" в Хан Юнис

"Хамас" организира целенасочена, но в крайна сметка неуспешна защита срещу израелския напредък в Хан Юнис по време на първите операции на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) за прочистване на района между декември 2023 г. и април 2024 г. За разлика от това, атаките на "Хамас" в града, насочени срещу ЦАХАЛ през лятото на 2024 г., изглеждаха опортюнистични и им липсваше тактическа сложност. Тези нападения, изглежда, не са преследвали координиран план на кампанията в множество командни ешелони. Публичните доклади на ЦАХАЛ потвърждават тази преценка - те съобщиха през юли, че израелските сили не са срещнали „значителна съпротива“ при навлизането си в Хан Юнис.

Този доклад на ЦАХАЛ съответства на ниския брой нападения там през юли. "Хамас" твърди, че е извършила само 31 нападения, насочени срещу израелските сили в Хан Юнис през юли и август 2024 г. - в сравнение със 72 атаки през февруари и март. Бригадата „Хан Юнис“ също така не успява да изпълни една от ключовите си мисии - да попречи на ЦАХАЛ да си върнат израелски заложници. През лятото на 2024 г. ЦАХАЛ прибираха шест тела на заложници от града.

Още: Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга

През лятото командирът на бригадата на "Хамас" в Хан Юнис - Рафе Саламех - докладва на лидера Яхия Синвар, че бригадата е понесла 50% загуби, а други 25% от останалите ѝ бойци са психически или физически негодни за бой. Саламех пише също, че бригадата е загубила 60% от стрелковото си оръжие и между 65 и 70% от противотанковите си оръжия. Той пише писмото си преди новите израелски операции в Хан Юнис през юли, което означава, че "Хамас" почти сигурно е загубила допълнителни бойци и материални средства там, анализират от ISW.

Бригадата е загубила и редица висши командири, включително Саламех, които трудно ще бъдат заменени. Не изглежда подчинените командвания на бригадата в Хан Юнис да могат да комуникират помежду си или с висшия щаб, предвид липсата на координирана защита срещу израелските операции.

Операциите в Рафах

Ниският брой атаки на "Хамас", отчетен наскоро в Рафах, показва, че бригадата на групировката в южния град е силно деградирала и вече не функционира като ефективна военна единица. Седмичният брой на нападенията на "Хамас" в Рафах постоянно намалява, откакто ЦАХАЛ влязоха в града през май 2024 г. Нападенията вече явно нямат ясни тактически или оперативни цели, което предполага срив в командването и контрола. Изявления на ЦАХАЛ потвърждават тази оценка, пишат американските експерти (в библиографията на ISW са посочени препратки към различните доклади).

Бойците на "Хамас" в Рафах не успяват и да охраняват израелски заложници, което доведе до спасяването на един жив заложник и изваждането на телата на шестима други това лято.

Още: "Хамас" се закани да води война на изтощение с Израел

Снимка: Getty Images

Може ли "Хамас" да възстанови силите си в южната част на Газа?

Остатъците от "Хамас" в Хан Юнис и Рафах биха могли да се възстановят при подходящи обстоятелства въпреки поражението на бригадите. Тези останали бойци вероятно ще продължат да извършват опортюнистични нападения срещу израелските сили, ако ЦАХАЛ отново навлязат в Хан Юнис. Атаките им обаче няма да бъдат ефективни, освен ако премахването на израелския натиск не даде възможност на "Хамас" да възстанови военната си организация, гласи оценката на мозъчния тръст.

Много е вероятно бригадата в Хан Юнис да не разполага с функционираща командна структура или комуникационна система и да няма възможност за обучение, въоръжаване и преразпределение на силите. Настоящите въздушни и наземни операции на ЦАХАЛ ограничават работата на командните центрове на "Хамас", малките клетки ограничават получаването на заповеди, а бойците - достъпа до складове с оръжие от други райони на Ивицата Газа. Прекъсване на въздушните удари на ЦАХАЛ и свободно движение на стоки и персонал из Ивицата Газа би позволило на останалите бойци да провеждат по-ефективни и организирани атаки срещу израелските сили.

Още: Израел разшири списъка си с военни цели

Другите три бригади на "Хамас" в централната и северната част на Ивицата Газа вероятно са изправени пред различни нива на деградация, но от ISW не са готови да направят оценка, че тези подразделения са разгромени.

Всяка бригада със сигурност е загубила достъп до големи количества оръжия, ракети, персонал и мрежи от тунели. Тази изолация ограничава способността на бригадите да се възстановят, като сериозно възпрепятства преразпределението на бойци и доставки. Централната бригада на "Хамас" вероятно е запазила най-голям дял от първоначалната си численост от всички пет редовни бригади.

Останалите способности на "Хамас" вероятно ще ускорят възстановяването на бригадите в Хан Юнис и Рафах, ако Израел и международната общност не успеят да създадат алтернативна структура на властта в Ивицата Газа.

Поражението на Хамас в Хан Юнис или в други райони на ивицата Газа обаче не означава, че съюзническите палестински милиции на Хамас също са победени.

Още: "Списъкът на "Хамас": 35 000 палестинци са убити във войната с Израел

Бъдещата власт в Ивицата Газа: малки групировки са последният коз на Иран

По-малките милиции, съюзени с "Хамас", често обстрелват позиции на ЦАХАЛ и провеждат изолирани нападения с леко стрелково оръжие. Три по-малки милиции в Хан Юнис са извършили почти два пъти повече нападения от тези на "Хамас" в града през юли и август 2024 г., което показва, че тези групировки продължават да бъдат значими. Споменатите милиции, макар и по-малки и по-слабо организирани от "Хамас", все още могат да бъдат в състояние да нарушат израелските или международните усилия за установяване на политическа власт, която да замени "Хамас".

С течение на времето и при подходящи условия - например необезопасен коридор „Филаделфи“ - Иран и други страни биха могли да подкрепят тези групи, а не силно отслабената "Хамас". Коридорът "Филаделфи", дълъг 14 км и широк около 100 метра, се простира по дължината на границата на Газа с Египет. Целта му е да прекратява движението на незаконни оръжия, влизащи в Ивицата Газа, и затова израелският премиер Бенямин Нетаняху не искаше и да чуе за изтегляне на израелските сили от коридора по време на преговорите за примирие.

Поражението на "Хамас" е временен военен ефект, който ще изисква допълнителни израелски или международни усилия, целящи да предотвратят възстановяването на групировката. Как ще бъде спрян "рестартът" на "Хамас"? Чрез прекъсване на снабдяването, гласи отговорът на ISW.

Още: "Хамас" към "Хизбула": Да продължим войната, докато окупацията не бъде победена

Възстановяването е много трудоемка и ресурсоемка задача дори при идеални условия, при които възстановяващите се сили са извън контакт с противниковите. То включва задачи като широкомащабна подмяна на личния състав, оборудването и доставките. Много условия, необходими за дори минимално ефективно възстановяване - включително безопасни убежища за обучение и адекватни доставки - понастоящем не съществуват в Ивицата Газа. "Хамас" ще трябва да възстанови вътрешния си капацитет за производство на оръжие чрез материали, контрабандно внесени през контролираната от ЦАХАЛ египетска граница - т.е. коридора "Филаделфи".

Възможно ли е военно и политическо унищожаване на "Хамас"?

Предотвратяването на възстановяването на "Хамас" в дългосрочен план ще изисква и способни сили за сигурност, които да могат да спрат обучението на групировката и други военни усилия без постоянно присъствие на военновъздушни или сухопътни сили на ЦАХАЛ.

Военното и политическото унищожение на "Хамас" изисква формулиране на политическа крайна цел и прилагане на необходимите средства за постигането ѝ.

Още: Икономиката на Газа се е свила в пъти

Израел официално се стреми да унищожи "Хамас" като политическа и военна организация, а не просто да победи военното ѝ крило. "Хамас" наистина може да бъде победена във военно отношение и дори унищожена, но ЦАХАЛ ще се нуждаят от определено политическо крайно състояние, за да създадат необходимите условия за унищожаване на групировката като цяло.

Военният успех на израелските сили чрез разгром на военните организации на "Хамас" може да предостави на Израел възможност да започне да прилага следвоенна визия в Ивицата Газа, ако обаче политическото ръководство има волята.

Още: "Хамас" готови за нов мир в Ивицата Газа, но без условия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес