Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвач издаде как се приготвя най-пухкавото и вкусно картофено пюре

15 септември 2022, 12:54 часа

На всеки му се е случвало да си поръча картофено пюре като гарнитура, а накрая да му сервират нещо, наподобяващо ластик.

Голяма част от ресторантьорите неглижират тази гарнитура. Истината е, че да се получи добре, трябва да се спазват някои тънкости и специфики.

Най-доброто картофено пюре се приготвя само от 4 продукта . Ето какви са те:

• Картофи - 500 г;

• Прясно мляко - 100 мл;

• Масло - 50 г;

• Сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

За предпочитане е да изберете картофи, които са с високо съдържание на нишесте. Единствено така те ще могат да абсорбират млякото и маслото.

НИКОГА не правете тези неща, когато готвите картофи

След като картофите бъдат почистени от обелките, се режат на еднакви по големина парчета, за да могат да се сварят равномерно. След това се заливат със студена вода и се овкусяват със сол.

Когато картофите бъдат сварени, към тях се добавя маслото на стайна температура и затопленото прясно мляко.

Една от най-съществените специфики при приготвянето на тази гарнитура е млякото да бъде топло, за да може да се абсорбира максимално добре от картофите. Продуктите се мачкат единствено с ръчна преса за картофи.

Не правете грешката да ползвате пасатор, защото именно на него картофеното пюре дължи лепкавата си консистенция.

При необходимост, към пюрето може да се добави още сол на вкус или щипка черен пипер. Индийското орехче също си компанира отлично с тази гарнитура.

Ако крайната ви цел е да сервирате на масата най-вкусното и апетитно картофено пюре, задължително трябва да минете през тези няколко стъпки.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес