Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате да превърнете сланината в деликатес, мариновайте я по този начин

27 ноември 2021, 08:04 часа

Маринованата сланина може да се превърне в перфектното мезе, стига да знаете как правилно да я приготвите. Истината е, че този продукт не се нуждае кой знае от каква обработка, за да се сдобие с желания вкус. Нужно е да сте наясно с подправките, които трябва да използвате при самото мариноване, както и още някои други хитрини, за които ще ви споменем в днешната статия.

Как се маринова перфектната сланина?

Продукти, които ще са ни нужни:

• Около 1 кг сланина;

• 1 л. вода;

• Няколко скилидки чесън;

• 100 гр. сол;

• Няколко дафинови листа;

• 5 зърна бахар;

• ½ ч. л. черен пипер на зърна;

• 1 ч.л. семена от кориандър.

Начин на приготвяне:

Водата се изсипва в подходящ съд и към нея се добавят черния пипер, кориандърът, солта, бахарът и дафиновите листа. След завиране се вари още 2-3 минути, като през това време е добре да бъркате, за да може солта да се разтвори напълно.

Трябва ли да има сланина по месото? Ето как да изберете най-доброто

След като оттеглите тенджерата от котлона, оставете саламурата да се охлади до стайна температура. През това време можете да нарежете скилидките чесън на тънки филийки, а сланината - на кубчета.

Пригответе си още един съд, в който ще мариновате самата сланина. На дъното му разпръснете част от чесъна, който сте нарязали. Започнете да подреждате парчетата сланина в него. Най – отгоре разпръснете и останалия чесън. Залейте с маринатата и след това поставете капак, с по-малки размери от този на съда, в който ще мариновате сланината.

Върху капака сложете допълнителна тежест, така че животинският продукт да бъде изцяло покрит от саламурата.

Оставете така за два дни, а след това премахнете тежестта и покрийте с капака. Приберете съда в хладилник за още 2 дни.

Така приготвена сланинката може да се съхранява за седмица в хладилник. Ако искате да я запазите за по-дълго време, трябва всяко едно парче да увиете във фолио и да приберете във фризер. По този начин остава годна за консумация в рамките на една година.

Опитайте тази сланина и ще останете истински очаровани от крайния резултат!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес