Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Ковачев: Заради Николоски ВМРО-ДПМНЕ може да бъде отстранена от ЕНП

20 септември 2024, 13:35 часа • 481 прочитания

Европейската народна партия /ЕНП/ е информирана за политиката на ВМРО-ДПМНЕ спрямо България. Има възможности за замразяване на членството и отстраняване на партията от групата. Скопие нарушава Договора за добросъседство.

Това каза в интервю за БГНЕС българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

На въпрос какви ще бъдат последствията от позициите на македонския вицепремиер Александър Николоски, Ковачев отговори така:

Още: В Северна Македония си изпуснаха нервите, но нека да не "драскаме клечката"

"Поредицата от провокации (от македонска страна) по никакъв начин не са предизвикани от България, ние проявяваме изключително цивилизовано европейско отношение. Подавали сме многократно ръка и явно става въпрос за целенасочено нежелание за европейска интеграция от управляващите в Скопие. Ето защо, ние вече информирахме ЕНП. Там има процедури, етична комисия, има възможности за замразяване на членство и за отстраняване на някоя от партиите“.

За общите история и корени

Андрей Ковечав коментира и изявлението на македонския вицепремиер Николоски, че българи и македонци нямат обща история, нито общи корени:

Още: "Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

"Разбира се, че не. С него сме имали разговори многократно, с г-н Никола Груевски, с г-н Християн Мицкоски, със сегашния външен министър (Тимчо Муцунски) и с предишните министри на външните работи. Не са говорили по този начин. Николоски ми е казвал, че познава историята, че знае всичко и затова съм изключително учуден. Това е нарушение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г. В него е записано, че ние имаме обща история. В договора е залегнало, че въз основа на оригинални документи от съответната епоха, учените в мултидисциплинарната академична комисия, трябва да вземат решения и да предложат на правителствата общи чествания, както и промени в учебниците за предотвратяване на говора на омразата. За голямо съжаление този говор на омразата сега идва от самите представители на управляващите. Много е важно да се подчертае, че България не използва предизборно тази тема. Те се опитват да кажат, че темата се повдига, защото имало избори в България. Никой не повдигна тази тема, докато те не провокираха България.

Още: Инфраструктурен поглед към Сърбия: Думите на Северна Македония говорят

И в Брюксел без македонското знаме

Между другото, Мицкоски вчера беше в Брюксел и показа снимката с президента на Северна Македония Гордана Силяновска на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Аз изпратих на Вархеи снимките с президента и министър-председателя на Хърватия с Мицкоски, на които македонското знаме го няма. Там посещението беше официално, но никой не е правил истерии. Посещението на Силяновска в София беше неофициално. От гледна точка на протокола нямаше изискване знамето на Северна Македония да бъде сложено."

Още: Андрей Ковачев: РСМ няма желание за евроинтеграция и хвърля вината върху България

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес