Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата мълчи ще разследва ли проваленото последно заседание на парламента

07 октомври 2024, 07:20 часа • 469 прочитания

Софийската градска прокуратура не отговори на въпросите на в. "Сега" дали е започнала проверка по сигнала на Лена Бориславова и Явор Божанков от ПП-ДБ срещу депутатите от ИТН и "Възраждане", които провалиха последното парламентарно заседание, преди Народното събрание да излезе в предизборна ваканция. Питанията до държавното обвинение бяха изпратени на 2 октомври (четвъртък) и от от пресслужбата му потвърдиха, че са получени. Отговори обаче така и не дойдоха.

ОЩЕ: След блокадата на трибуната: 50-ият парламент приключи работа заради липса на кворум

За какво е сигналът на ПП-ДБ?

Ден по-рано ПП-ДБ сезираха прокуратурата, след като на 26 септември хората от ИТН и "Възраждане" окупираха парламентарната трибуна и попречиха на законодателната дейност. По план народните представители трябваше да приемат обновената Пътната карта за климатична неутралност - документ, който е условие да получим европейското финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Картата съдържа етапите, по които трябва да бъдат затворени тецовете, работещи на въглища. Освен това трябваше да се разгледат и промените в Закона за адвокатурата, на които президентът Румен Радев наложи вето.

ОЩЕ: След проваленото заседание: ПП-ДБ иска прокуратурата да разследва ИТН и "Възраждане" за тероризъм

В сигнала си до държавното обвинение ПП-ДБ разказват как "Възраждане" и ИТН са провалили заседанието, като не са позволили на други депутати да се доближат до трибуната и дори са изключили звука на микрофона на председателското място и са осуетили изказвания от място. Важните законопроекти и работата на парламента бяха "саботирани чрез сила, включително чрез повреждане на оборудване на НС, включително изтръгване на кабели и други действия, грубо нарушаващи правилника и правовия ред в Република България", пише в сигнала. И се допълва, че са били нарушени политическите им права на депутати, гарантирани от Конституцията.

"Проявата на представителите на ПГ "Възраждане" и ПГ на ИТН бе арогантна и дръзка, недопустима и немислима за парламентарна институция", обобщават ПП-ДБ в сигнала. "Случилото се е успешен опит да се попречи на провеждането на заседание на НС. Това обезсмисля представителната демокрация и де факто налага силово решение на малцинството в зала над мнозинството с всички произтичащи последици за гражданите и държавата", сочат подателите на сигнала и припомнят, че поведението на народните представители от "Възраждане" не е единичен случай, а устойчиво противоправно и противоконституционно поведение. Цитира се и статус на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че партията му "буквално се бори физически срещу закононарушителите от тройната коалиция ППДБ-ДПС-ГЕРБ за запазването на българската енергетика от закриване". "Това твърдение (...) недвусмислено показва, че "физическата" саморазправа се възприема, толерира и прилага като метод за налагане на дневен ред, приемане или отхвърляне на законодателство и промяна на законово и конституционно регламентираните процедури", пишат още Божанков и Бориславова.

ОЩЕ: Шоу като за последно: Депутатите от ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната (ВИДЕО)

Те откриват поне 6 престъпления на депутатите от "Възраждане" и ИТН. Първото е принуда - обграждайки трибуната на НС, докато други народни представители се опитват да се изкажат, като ги дърпат и блъскат. Друга възможност, която се изтъква в сигнала, е действията на двете парламентарни групи да са принуда на орган на властта, каквито са депутатите. Според ПП-ДБ прокуратурата може да разсъждава и в посока, че като подбудител на принудата, осъществена от групата депутати, Костадинов също носи отговорност.

Те смятат и че действията на "Възраждане", както и цялостното им политическо поведение са разстроили дейността на парламента, което пък може да се разглежда като тероризъм. Откриват и образуване, ръководене и членуване в организирана престъпна група, тъй като от изявленията на "Възраждане" и ИТН можело да се направи извод, че действията им са в изпълнение на ясно формулирано решение на групата.

Проповядване на антидемократична идеология е следващото "подсказване" на ПП-ДБ за какво може да се хване прокуратурата.

В сигнала на депутатите има и подточка "други престъпления", където се предполага, че колегите им от ИТН и "Възраждане" може да бъда преследвани за хулиганство, както и за опетняване на герба и знамето. "Повреждането/изваждането от строя на озвучителната апаратура и оборудване в пленарната зала на НС разкрива признаците на състав на повреждане или унищожаване на чужди вещи". "Като се има предвид, че повреденото имущество се явява обществено по смисъла на НК, а целта, с която са извършени описаните деяния, видимо бе да се попречи на дейността на съответните държавни органи, т.е. да се създадат затруднения за властта, то възниква въпрос дали е осъществен състав на диверсия или опит към такова престъпление", заключва се в сигнала и се настоява да бъде образувано разследване и ако се установят доказателства, да бъде потърсена отговорност на виновните лица.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес