Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Корабът призрак на Тихия океан" е преоткрит край бреговете на Калифорния

07 октомври 2024, 08:45 часа • 2114 прочитания

Подводни археолози са преоткрили останките на USS Stewart (DD-224) – разрушител от клас Clemson, който е служил както в американския флот, така и в японския императорски флот по време на Втората световна война.

USS Stewart е заложен през 1919 г. и е кръстен на Чарлз Стюарт, контраадмирал, който командва няколко военни кораба.

Тайнствено изчезнал през 1904 г. параход е открит край бреговете на Австралия

Сканиране на USS Stewart на морското дъно. Ocean Infinity

Преди избухването на Втората световна война USS Stewart е служил в Азиатския флот, патрулирайки Филипинските острови и китайските води.

През 1942 г. той е част от американско-британско-холандско-австралийското командване и претърпява сериозни щети по време на битката при протока Бадунг близо до Бали в Холандската Източна Индия.

USS Stewart е изтеглен в плаващ сух док в Сурабая за ремонт, но постоянните вражески въздушни атаки и опасността от превземане карат военноморските власти да го потопят заедно със сухия док. Той е изваден от списъка на ВМС на 25 март 1942 г. и името му е дадено на нов ескортен разрушител USS ​​Stewart (DE-238).

Откриха изгубена статуя на "Титаник", но емблематичният нос на кораба се руши (СНИМКИ)

Без знанието на съюзническите сили японският императорски флот спасява USS Stewart почти година след потапянето му, ремонтира корпуса му и го въвежда отново в експлоатация като патрулен катер № 102 (PB-102).

Военноморското разузнаване започва да получава доклади за „кораба призрак на Тихия океан“, който прилича на американски военен кораб, но носи знамето на японския императорски флот.

През 1945 г. USS Stewart е открит от американските окупационни сили в залива Хиро близо до Куре. Той отново е назначен във ВМС на САЩ като DD-224 и се връща в Съединените щати само за да бъде използван за тренировки като мишена на изтребители F6F Hellcat на ВМС и USS PC-799.

DD-224 потъва след използването му като кораб мишена. U.S. Navy / Public Domain

USS Stewart потъва край бреговете на Калифорния, където изследователи от SEARCH, Ocean Infinity, Фондацията за въздушно/морско наследство, Службата за националните морски светилища на NOAA и Командването за военноморска история и наследство (NHHC) наскоро са преоткрили мястото на останките му, използвайки автономни подводни апарати.

Откриха военен кораб, потънал край Стокхолм през XVII век

По-внимателна проверка установила, че USS Stewart е почти непокътнат и почива почти изправен на морското дъно. SEARCH обяснява пред HeritageDaily, че това ниво на запазване е изключително за кораб на неговата възраст.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес